Verslag

Antwerp Pride: “Van dit resultaat heb ik nooit durven dromen”

Leestijd: < 1 min

Vorig weekend vond de 12de editie van Antwerp Pride plaats. De organisatie meldt met trots dat maar liefst 150.000 mensen op de pride af kwamen. Winq was aanwezig voor een verslag.

De laatste jaren maakt de Antwerpse pride een ontwikkeling door. Vorig jaar vond de Closing Party voor het eerst niet plaats op de Grote Markt, dit jaar werd de route van de parade verlegd en vond het enorme outdoorfeest Love United plaats op een nieuwe locatie. De officiële openingsreceptie vond plaats in het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA), waar tijdens de pride ook de Amsterdam Rainbow Dress te zien was.

Tijdens de receptie werd onderstreept hoe belangrijk de nieuwe locatie van het Love United festival is. Het terrein ligt in een buurt waar veel culturen leven en samenkomen, waardoor juist in déze buurt extra zichtbaarheid van de LHTBQ-gemeenschap een waardevolle bijdrage is.

antwerp pride 2019
Host Nathalie Delporte in gesprek met Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel

61 delegaties liepen mee in de parade. Onder hen verschillende politieke partijen, scholen en ook Politie Antwerpen, met openlijk homoseksuele corpschef Serge Muyters voorop. Op zaterdag kwamen er meer dan 110.000 mensen kijken. De pride in Antwerpen is uiteraard meer dan alleen een besloten openingsreceptie en een parade; gedurende een periode van elf dagen waren meer dan 70 activiteiten georganiseerd. Een MidSummer party op de Draakplaats, feesten in o.a. Cargo Club, het jaarlijkse Antwerp Queer Arts Festival, en dit jaar voor het eerst een POC*Pride.

POC*Pride
"De kern van de organisatie van Antwerp Pride bestaat vrijwel alleen uit witte cis gender middenklasse mannen. Dat vond ik wel raar om te zien. Een organisatie die zichzelf het feest van de diversiteit noemt, zou zelf ook meer diversiteit moeten uitstralen" vertelt zanger, performer en LHBTQ-activist Jaouad Alloul. Samen met theatermaker, actrice en coach Nyira Hens richtte hij Be Human op, een stichting die door middel van muziek, theater en dans het thema identiteit onderzoekt, in al haar facetten. Tijdens Antwerp Pride organiseerden ze samen POC*Pride.

Pride Antwerp 2019
Antwerp Pride parade 2019

“Mensen van kleur zijn altijd wel gefetisjeerd, werden als exotisch gezien. We worden als iets anders gezien dan gewone, volwaardige mensen” vervolgt Jaouad. “We vonden het nu tijd om iets te organiseren waarmee we onszelf konden representeren. Een veilige ruimte voor iedereen die van kleur is” legt Nyira uit. De stichting werd door de pride-organisatoren met open armen verwelkomd en de eerste editie van POC*Pride werd een feit. “Tijdens Antwerp Pride organiseerden we een event met een salongesprek dat Stonewall-activiste Marsha P. Johnson als vertrekpunt had. Daarnaast deed Jaouad een performance met zijn band, en daarna was een afterparty.” Jaouad en Nyira willen POC*Pride voortaan jaarlijks laten terugkeren. “Ik denk niet dat we van de een op de andere dag alles kunnen veranderen, maar ik weet zeker dat we zeker een zaadje hebben geplant” vervolgt Nyira. “Het zou tof zijn als we volgend jaar een groter, 3-daags evenement kunnen organiseren.”

Pass The Message
Ook Mister Gay Belgium, Matthias de Rover, liet tijdens Antwerp Pride van zich horen. Hij lanceerde tijdens de Antwerp Pride Games een stickeractie: ‘Pass The Message’. Oftewel: geef de boodschap van diversiteit door. “Iedereen moet overal zichzelf kunnen zijn, maar zeker ook in de sport, zo kan het talent van de spelers pas tot volledige ontplooiing komen,” aldus De Roover. De stickeractie is nog maar het begin. “Ik sprak recentelijk met de Belgische ProLeague en Koninklijke Voetbalbond. Het is mijn missie om sport, maar vooral het voetbal, inclusiever te maken.”

Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride parade 2019

Dit jaar konden bezoekers van de pride ook naar de zesde editie van het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF), dit keer in creatief broeinest De Studio. Fleur Pierets, activist en curator van het festival, gaf een lezing over de positieve aspecten van gay zijn. Een van de grootste pluspunten? Zelf kunnen bepalen hoe je leven eruit gaat zien. Waar het bij hetero’s vanzelfsprekend is te trouwen en kinderen te krijgen, is het voor gay mannen makkelijker zelf te bepalen welk pad ze bewandelen. 

Ook David vindt de pride in Antwerpen belangrijk. “Antwerp Pride is nog een stuk kleinschaliger dan die in Amsterdam, daardoor is de kern en het draagvlak van de community een stuk zichtbaarder. Ik vind het daarbij ook geweldig om te zien hoe hele gezinnen met kinderwagens meelopen tijdens de parade.” 

Love United
Dit jaar verhuisde het grote feest van Antwerp Pride naar op de Gedempte Zuiderdokken. Het enorme plein, waar normaal auto’s geparkeerd staan, wordt binnenkort verbouwd tot park. Perfect dus voor een groot feest. Na de kleurrijke parade van zaterdag waren er verschillende DJ’s en trad Kate Ryan op. Een dag later stond helemaal in het teken van toffe optredens. 

Het festival besloeg twee podia, met op het grote podium artiesten als Jaouad Alloul, een George Michael tribute band, Vive La Fête en Charlotte Perrelli. Ook was er een tribute aan gayicoon Yasmine. Op het kleinere podium waren verschillende kleinere artiesten te zien.

We spraken ook met Charlotte Perrelli. Die Zweedse zangeres is de hoofdact van het Love United Festival en won in 1999 het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Take Me to Your Heaven’. Backstage krijgen we even de kans haar te spreken. “Pride betekent heel veel voor mij”, vertelt ze terwijl ze nog met haar haren in de krullers zit. “Ik heb ontzettend vaak opgetreden tijdens prides in Zweden en ook in andere landen. Het is belangrijk dat we een dag hebben waarop we diversiteit vieren, en hoe mooi dat is. Ik hoop dat mensen begrijpen dat ik het belangrijk vind om hier te zijn.” Een uitgebreid interview over Charlottes Songfestivalavonturen lees je hier

In totaal waren er dit jaar meer dan 150.000 mensen aanwezig bij Antwerp Pride. De organisatie is enthousiast. “Met een nieuwe route en een nieuwe locatie voor de festivals namen we een risico, maar van dit resultaat heb ik nooit durven dromen”, zegt voorzitter Bart Abeel. “150.000 mensen hebben onze boodschap van verbinding en tolerantie mee uitgedragen in een tijd waar we vaak teveel de polarisatie en te weinig het gesprek opzoeken. Ik wil dan ook iedereen van harte danken die hieraan heeft meegewerkt en mee heeft gezorgd dat deze editie een succes werd.”

Antwerp Pride 2019
Antwerp Pride parade 2019

Pak de agenda er maar vast bij, want de data van Pride Antwerp 2020 zijn al bekendgemaakt: het event vindt dan plaats van 6 tot 9 augustus 2020. 

Maar help! Hoe kom ik snel in Antwerpen?
Geen eigen auto? Met NS International sta je binnen no-time in het centrum van de stad. En dat hoeft niet heel duur uit te pakken: een ticket boek je al vanaf 20 euro. Meer info: nsinternational.nl.

 

Powered by Labrador CMS