Trangenderwet

Aanpassing Transgenderwet officieel ingetrokken door demissionair kabinet

Transgender Netwerk: “Dit is stuitend”

Leestijd: 2 min

Geen gesprek meer met een arts of psycholoog en kinderen onder de 16 jaar die na tussenkomst van de kinderrechter juridisch gezien hun geslacht mogen aanpassen. Deze wetsvoorstellen hadden voor vernieuwing binnen de Transgenderwet moeten zorgen, maar het demissionaire kabinet heeft er woensdag officieel een streep door getrokken. Transgender Netwerk is diep geschokt door deze niet eerder vertoonde stap.

De vernieuwing van de Transgenderwet zorgt al jaren voor een verhit debat tussen het progressieve deel en de conservatieve flank van de Tweede Kamer. Op dit moment kunnen transgender personen het geslacht op hun geboorteakte alleen veranderen na een gesprek met een arts of psycholoog. Het vorige kabinet Rutte IV wilde daar vanaf, omdat die gesprekken weinig nu blijken te hebben in de praktijk, ook volgens de artsen en psychologen zelf.

Daarnaast zou een juridische geslachtsaanpassing mogelijk moeten worden voor kinderen onder de 16 jaar, na beoordeling van een kinderrechter. Het leek er al snel op dat dit voorstel onvoldoende steun zou krijgen, dus schortte toenmalig minister Weerwind (D66) de behandeling op tot nader order.

groeiend verzet 

In 2021 maakte Rutte IV een wetsvoorstel gereed om de psycholoog te laten vallen. Ook hiertegen groeide verzet, bij de verkiezingen van 2023. Tegenstanders van het wetsvoorstel dringen er sindsdien op aan bij het kabinet om het in te trekken. In het huidige parlement had het voorstel sowieso onvoldoende steun gekregen.

In april 2024 pleitte toenmalig NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven voor een pas op de plaats. “Kamerleden hebben voldoende tijd en ruimte gehad om met elkaar en met de samenleving in gesprek te gaan en hun mening te vormen. De argumenten zijn nu wel gewisseld, de standpunten bepaald”, lichtte ze haar standpunt toe.

stap terug

Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) geeft nu gehoor aan die oproep. Hierdoor komt het onderwerp tot aan de verkiezingen niet meer op de Kameragenda. Of er daarna een nieuw wetsvoorstel komt en of dat ook meer kans maakt, hangt geheel af van de uitslag van de verkiezingen in oktober en de daaropvolgende afspraken in de kabinetsformatie.

Waar twaalf andere Europese landen sinds 2016 deze stap voor meer zelfbeschikking van trans personen al zetten, zet Nederland nu een stap terug, aldus Transgender Netwerk.

steek in onze rug 

“Dat het een demissionair kabinet is die deze motie uitvoert van een kleine meerderheid in de Tweede Kamer, vlak voordat er verkiezingen komen, voelt als een steek in onze rug.” Aldus Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk.

Transgender Netwerk roept politieke partijen op om de politiek van angst en desinformatie die geleid hebben tot deze beslissing van zich af te werpen. Wij roepen partijen en een toekomstig kabinet ook op om te blijven werken aan een nieuwe Transgenderwet die de zelfbeschikking én menswaardigheid van transgender personen respecteert. “Wie je bent zeg je zelf,” verkaart Verdegem. “Daar horen geen zogenaamde deskundigen aan te pas te komen, daar hoor je helemaal zelf over te gaan.” 

Powered by Labrador CMS