Reizen

7x de mooiste meren in Oostenrijk

“Een paradijs op aarde”

Leestijd: < 1 min

Adembenemende landschappen, schilderachtige dorpjes en een rijke geschiedenis. En dan kun je er ook nog eens Conchita Wurst tegen het lijf lopen én er duurzaam met de trein naartoe. Welkom in Oostenrijk. Het land van ontspanning aan het water en avontuurlijke watersporten op de ruim 25.000 meren die het land kent.

Voor de après-ski op de besneeuwde pistes is het uiteraard te vroeg en de grote Sisi-tour door Wenen kennen we inmiddels wel. Oostenrijk heeft nog veel meer te bieden.
Reisopties naar Oostenrijk zijn er genoeg, maar onze voorkeur heeft de trein. Kiezen wordt helaas een moeilijke opgave, gelukkig helpen Winq-lezers die er geweest zijn ons op weg. Dit zijn de 7 mooiste meren in Oostenrijk.

1) Wörthersee, Karinthië
We trappen af met een bekende naam. De Wörthersee in Karinthië is het grootste meer van de provincie. Het meer heeft een bijzondere kleur door een grote hoeveelheid kalk in het water. Het resulteert in een mix van diepblauw, lichtgroen en/of turkoois. Hier kom je om dagen te ontspannen in de velen spahotels die het gebied kent. En dat terwijl je midden in de natuur bent. Don: “Vooral in de zomer is de Wörthersee een heerlijke omgeving. Het water is er schoon en warm en het eten verrukkelijk. Voor mij een paradijs op aarde.”

Vrouw doet aan yoga op water
Ontspan tijdens het Namaste am See Yoga Festival in de Wörthersee. Beeld: Wörthersee Tourismus GmbH / Daniel Gollner

2) Achensee, Tirol
Een helderblauw meer dat erom vraagt foto’s te schieten voor Instagram. En dat is ook precies wat je moet doen bij een bezoek aan de Achensee. Daarnaast dé plek voor een gezonde portie selfcare. Het beroemde Tiroler Steinöl, ofwel Tiroler Steenolie, komt namelijk uit dit gebied. In spa’s rondom het gebied kom je tot rust en ben je weer klaar voor een hike op ruim 500 km aan wandelpaden door de groene natuur.

3) Seebensee in Tirol
Beeld je even in: knalblauw water waar je in de weerspiegeling de besneeuwde toppen van de Alpen ziet met om je heen niets anders dan groene bomen. Dat is wel zo’n beetje wat je aantreft bij de Seebensee in Tirol. “Wij zijn er met een wandeling van ongeveer drie uur naartoe gegaan”, vertelt Erik over de tocht naar het meer. “Tijdens het wandelen kom je heel veel koeien tegen en hoor je hun grote bellen. Dat geeft een heel rustgevend gevoel. Ik dacht dat het er heel druk zou zijn, maar dat viel reuze mee.”

Woerthersee
Schloss Maria Loretto aan de Wörthersee. Beeld: Tourismusregion Klagenfurt am Woerthersee / Franz Gerdl

4) Neusiedler See, Burgenland
Het Neusiedlermeer ligt zowel in Oostenrijk, als in Hongarije. Het bevindt zich in een park dat op de Werelderfgoedlijst staat en heeft daardoor een beschermende status. Er zijn rietgebieden, weilanden, en er zijn zowel alpiene, mediterrane als noordse dier- en plantensoorten. Ook vind je er witte ezels en paarden. Terug naar de natuur, dus. Een juweel tussen Oostenrijk en Hongarije en uiterst geschikt voor vogelaars.

5) Sulzenau waterval, Tirol
Geen meer, wel een topbestemming: de Sulzenau waterval in het Stubaital, die dan weer uitmondt in een meer, vooruit. Oostenrijk telt ruim 700 watervallen die je tijdens een hike tegen kunt komen. En dat moet je zeker doen, want wat je wellicht niet weet is dat het stortende water hartstikke gezond is voor je lichaam. Watervallen reinigen de luchtwegen door de fijne waternevel en daardoor kunnen symptomen van astma verlicht worden. Ook is het goed tegen klachten van stress. Als een razende richting de Oostenrijkse watervallen!

Attersee
De prachtige Attersee. Beeld: Oesterreich Werbung / Julius Silver

6) Weissensee, Karinthië
De Weissensee in deelstaat Karinthië in het hart van de Alpen. Misschien wel het meest bekende meer van Oostenrijk en dat is ook niet zo gek. Het meer is enorm, met een lengte van ruim 12 km. Er wordt jaarlijks een alternatieve Elfstedentocht gehouden. Rondom de Weissensee vind je behoorlijk wat luxe resorts, net zoals campings en hotels. Je kunt er mountainbiken, erop varen en helemaal tot rust komen. 

7) Attersee, Oberösterreich
De Attersee is een paradijs voor watersportliefhebbers. Ga zeilen, windsurfen of duiken in dit prachtige gebied. Don: "Ook de Attersee is een heel mooi meer. Je kunt er de hele avond zitten en genieten van de schoonheid van het meer of een wandeling maken. Het water is kristalhelder en de omringende bergen zijn prachtig."

Meer weten? Op Austria.info vind je meer info over de mooiste meren in Oostenrijk. Uiteraard kun je ook bij hen terecht voor info over de mooiste Oostenrijkse bergen!

Hoofdbeeld: De Wörthersee in de Oostenrijkse bergen. Beeld: Gert Perauer

Powered by Labrador CMS