Michael Gunning

Zwemmer Michael Gunning: “Olympische Spelen 2024 heeft historisch veel lhbtiq+-atleten”

“We hebben een lange weg afgelegd”

Leestijd: 2 min

De Jamaicaans-Britse wedstrijdzwemmer Michael Gunning is benoemd tot Pride House-ambassadeur voor de Olympishe Spelen in Parijs, om bewustwording te creëren over lhbtiq+ personen in de sportwereld. Hij verwacht dat er meer atleten zijn dan ooit die uit de kast zijn. “Ik kijk uit naar de tijd dat dit niet meer uit zou hoeven maken.”

Michael Gunning is voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2024 benoemd tot Pride House Paris-ambassadeur. In die rol wil hij een voorbeeld zijn voor lhbtiq+-atleten die om wat voor reden dan ook niet uit de kast willen of durven komen. Gunning denkt dat het grootste sportevenement ter wereld dit jaar geschiedenis zou kunnen schrijven omdat er de meeste atleten ooit aan meedoen die openlijk lhbtiq+ zijn.

vertegenwoordiging is belangrijk 

Gunning vertelt aan Attitude dat hij blij is dat ‘steeds meer topsporters zich op hun gemak voelen in het zijn van hun ware zelf’. “We hebben een lange weg afgelegd en de vertegenwoordiging van lhbtiq+’s is echt belangrijk in de topsport.”

Een Pride House is een speciale locatie die wordt opgezet bij grote sportevenementen, met als doel lhbtiq+-atleten, fans en de bredere gemeenschap te ondersteunen. Het biedt onderdak aan een grootschalig programma, waaronder workshops en sportgerelateerde activiteiten. En op z’n tijd wordt er ook gewoon een feestje gevierd. Eerdere ambassadeurs waren onder meer Stephen Fry, Ben Cohen en David Furnish.

samenbrengen van mensen 

Gunning was eerder Pride House-ambassadeur bij de Commonwealth Games in Birmingham, in 2022. Hij hoopt dat die ervaring hem kan helpen in Parijs. “Bij de Olympische Spelen draait het om het samenbrengen van mensen. Ik hoop iedereen die in Parijs aankomt te inspireren.”

De Brits-Jamaicaanse zwemmer vertegenwoordigde beide landen in zijn zestienjarige carrrière. Hij was de eerste professionele zwemmer van gemengd ras die openlijk homoseksueel is. Sinds zijn coming-out heeft hij zijn platform gebruikt om de zichtbaarheid van lhbtiq+ in de sport te vergroten, door te zeggen hoe verhalen van atleten zoals hij, Tom Daley, Jake Daniels en Nicola Adams het verschil kunnen maken.

transgender atleten

“Ik kijk uit naar het moment waarop ‘uit de kast zijn’ er niet meer toe doet”, zegt Gunning. “En dat atleten en coaches de naam van hun geliefde kunnen uitspreken zonder dat dit een groot mediaverhaal wordt.”

Nu sommige sportorganisaties transgender atleten verbieden om deel te nemen aan hun gendercategorie, zegt Gunning dat ‘eerlijkheid het allerbelangrijkst is. Hij voegt eraan toe: “Ik ben en zal altijd een bondgenoot zijn. We denken na over de beste manieren om te zorgen voor eerlijke concurrentie. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat transgender personen ook gewoon willen genieten van sport en beweging, zonder te worden gecategoriseerd of beoordeeld.” 

Gunning besluit: “Beslissingen om mensen op professioneel niveau uit te sluiten kunnen ook gevolgen voor hen hebben. We moeten er allemaal aan werken om ervoor te zorgen dat iedereen de vrijheid heeft om veilig te kunnen concurreren.”

andere ambassadeurs

Overigens is Gunning niet de enige Pride House-ambassadeur tijdens de Olympische Spelen 2024. De andere drie ambassadeurs zijn trans kunstenaar Louïz, lhbtiq+-activist Amazin LeThi en de Australische Paralympische roeier Nikki Ayers.

Powered by Labrador CMS