Zo ziet Brussels Pride er dit jaar uit

Bekijk hier het volledige programma

Leestijd: < 1 min

Noteer in je agenda: zaterdag 20 mei. Dan opent Brussel namelijk het Europese Pride-seizoen met de jaarlijkse Pride Parade. In de opmaat naar dat spektakel is er de Pride Week, met als thema Protect the Protest. Bekijk hier het volledige programma van Brussels Pride.

Op zaterdag 20 mei is er een nieuwe editie van Brussels Pride - The Belgian & European Pride. Dan trekt de lhbtq-gemeenschap alle aandacht naar zich toe en hullen de Brusselse straten zich in regenboogkleuren. Dit jaar is het thema Protect the Protest. Een oproep om het basisrecht op protest, dat overal ter wereld nog te vaak wordt geschonden, te respecteren.

Brussel opent het Europese Pride-seizoen. De organisatoren verwachten niet minder dan 150.000 mensen in de Brusselse straten. Ze zullen er hun rechten verdedigen en diversiteit vieren. Dit jaar is het meer dan ooit de bedoeling om ervoor te zorgen dat de fundamentele rechten van de lhbtq-gemeenschap gehandhaafd blijven.

Protect the Protest

Demonstreren is een fundamenteel mensenrecht. Helaas staat dit recht overal ter wereld onder druk. Ook op ons continent. Daarom is het thema dit jaar Protect the Protest. En dat is meer dan een slogan. Het is een luide roep om ervoor te zorgen dat iedereen dit basisrecht ongehinderd en geweldloos kan uitoefenen.

Pride Week – van 10 tot 19 mei 2023

De traditionele Mini Pride trapt woensdag 10 mei de Pride Week af. De stoet trekt voorbij het beeld van Manneken Pis die speciaal voor de gelegenheid een bijzonder kostuum zal aantrekken. Daarna gaat het langs de Grands Carmes waar tien dagen lang lezingen, concerten, voorstellingen en sportactiviteiten plaatsvinden. Allemaal inclusief en activistisch en georganiseerd door belangenverenigingen.

De Mini Pride eindigt in de lhbtq -bars van de Sint-Jacobswijk. Tijdens de Pride Week is er ook een inclusief programma in heel wat cultuurcentra, musea en op een aantal iconisch plekken in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Brussels Pride – The Belgian & European Pride – 20 mei 2023

Pride Parade

Dit jaar zijn ook de praalwagens van de Pride Parade weer van de partij. Die start om 14 uur vanaf de Kunstberg en gaat door de straten van het stadscentrum, in de buurt van de onvermijdelijke Sint- Jacobswijk.

Deze keer draagt de Parade het thema van Brussels Pride Protect the Protest. Een luide kreet om het fundamentele recht op protest, dat overal ter wereld te vaak met voeten wordt getreden, op te eisen.

Pride Village

Zoals elk jaar zijn heel wat verenigingen en instellingen present. De verenigingen komen het publiek informeren over hun strijd en over de problemen op het vlak van rechten voor de community in binnen- en buitenland.

Ook de instellingen verlenen hun steun aan de dagelijkse strijd met hun acties voor een meer inclusieve samenleving.

2 podia om te vieren en te dansen

Op de twee podia in het centrum van de hoofdstad staan heel wat lhbtq-artiesten. Onder meer het Sing Out Brussels-koor, DJ iNess, DJ Manz, DJ Shaft Crew en verschillende kandidaten van de Belgium Drag Race staan op de affiche. Een hele reeks andere artiesten vind je terug op de podia van de Kunstberg en aan de Beurs.

De lhbtq-etablissementen uit de Sint-Jacobswijk die je in de Rainbow Village vindt, zijn opnieuw partners van het evenement. In totaal doen zo’n 100 partners, verenigingen en artiesten mee met de strijd voor een meer open en tolerante samenleving.

Inclusief evenement

Brussels Pride is een inclusief evenement dat voor iedereen toegankelijk is. Om de veiligheid en het welzijn van iedereen te garanderen, komen er op verschillende strategische plaatsen Safe Place- en Safe Health- zones.

In die zones kan iedereen even weg van de drukte (Safe Place) of zich laten verzorgen door medisch personeel (Safe Health). Je kan er ook ongepast of aanstootgevend gedrag melden.

Culturele sector

Ook de culturele sector sluit zich aan bij het evenement door in samenwerking met Brussels Pride - The Belgian & European Pride - lhbtq-artiesten en projecten te programmeren.

Zo kun je in het Design Museum Brussels naar de tentoonstelling Brussels Queer Graphics die in samenwerking met de Structure for Interdisciplinary Research on Gender, Equality and Sexuality (STRIGES) tot stand is gekomen. Van de jaren vijftig tot vandaag belicht de tentoonstelling de beeldtaal van de lhbtq-gemeenschappen in Brussel.

Regenboogkleuren

In de week voorafgaand aan Brussels Pride zullen vele gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden verlicht en versierd in de regenboogkleuren.

Op Brussels Pride - The Belgian & European Pride kun je diversiteit vieren. Maar je kunt er ook lhbtq -rechten verdedigen en opeisen. Bedoeling is de samenleving meer inclusief en egalitair te maken. Naast het feestelijke aspect is Brussels Pride meer dan ooit een gelegenheid om de rechten en eisen van de community in de verf te zetten en de politieke reflectie nieuw leven in te blazen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Brussels Pride.
Protect the protest is een campagne van Amnesty International. Meer informatie daarover vind je hier.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS