Zo gaat Queer & Pride 2023 eruitzien in Amsterdam

Queer Amsterdam presenteert eerste plannen

Leestijd: < 1 min

Queer Amsterdam heeft gisteravond haar plannen bekendgemaakt voor de nieuwe opzet van Queer & Pride 2023, dat ze voor het eerst mede organiseren. Pride Amsterdam krijgt een extra week, zo werd in december bekend gemaakt. Daarvoor is nu een eerste globale opzet gemaakt.

In Pakhuis De Zwijger kwamen gisteravond zo’n 130 mensen bijeen om kennis te maken met de plannen van Queer Amsterdam (QA). Onder die naam hebben elf verschillende lhbtq-organisaties zich verzameld.

Eerste planning

Eind vorig jaar werd bekend dat er een extra week wordt toegevoegd aan de Pride-activiteiten, komende zomer. Aangezien de gemeente Amsterdam op 25 januari een eerste planning op papier wil zien, onder meer vanwege allerlei vergunningen en veiligheidsmaatregelen, heeft QA een globale opzet gemaakt.

De invulling van het programma is nog deels blanco, omdat QA ruimte wil geven aan initiatieven uit de lhbtq-gemeenschap, met name door gemarginaliseerde groepen.

Pride Walk

Wat gisteren is bekendgemaakt is dat de Pride Walk op zaterdag 22 juli een grotere rol krijgt, met een groot feest op het traditionele eindpunt Queer Park. Tot en met met vrijdag 28 juli is er ruimte voor sport en film, met als centrale punten een aantal hubs: de Meervaart in Nieuw-West, Podium Mozaïek in West en het Bijlmer Theater in Zuidoost.

Het idee is dat deze hubs met elkaar worden verbonden, bijvoorbeeld met een route naar Roze Kwaku op 23 juli. Ook staan er straatfeesten op het programma bij De Trut, Pamela, Bar Bario en Pon Di Pride. Met Club Church lopen nog onderhandelingen.

Eigen achterban

QA heeft 300.000 euro gekregen van de gemeente. Dit bedrag is bedoeld voor de programmering en wordt grotendeels vrijgemaakt voor initiatieven uit de eigen achterban, waarbij de nadruk ligt op sociale gelijkheid, anti-discriminatie en solidariteit met de meest gemarginaliseerden.

Vanaf 10 februari kan iedereen terecht op de website van QA, waar formulieren beschikbaar zijn om ideeën in te dienen. De invulling van het definitieve programma volgt later dit jaar.

Canal Parade

Na de zeven dagen van QA volgt het Milkshake Festival in Westerpark. Daarna organiseert Stichting Pride Amsterdam (SPA) de volgende zes dagen, om traditioneel te eindigen met de Canal Parade op zondag 6 augustus.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: Pride Walk Amsterdam 2022, Istock

Powered by Labrador CMS