ZaanPride

Zaanstad viert Pride: zo ziet het programma eruit

Leestijd: 1 min

Zaanstad bestaat vijftig jaar en ZaanPride precies vijf jaar. Op vrijdag 31 mei gaat de Zaanse regenboogvlag de lucht in op het stadhuis, waarna een gevarieerd programma volgt. Onder meer de expositie LegoPride is er te zien en de film De Zaanse Regenboog gaat in première. Maar er is meer…

Op vrijdag 31 mei om 13:00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag gehesen op het stadhuis Zaanstad als startsein en officiële opening van de Zaanse Regenboogweek/5 jaar ZaanPride. Wethouder Gerard Slegers zal de vlag hijsen samen met vertegenwoordigers van De Zaanse Regenboog. Ook op Zaanse scholen, openbare gebouwen, ondernemers en bij Zaankanters thuis gaat de Regenboogvlag in top.

programma

Na het hijsen van de vlag vindt er aansluitend in de raadzaal van Gemeente Zaanstad een divers openingsprogramma plaats. Dit begint om 13.30 uur met de opening door Frank Vos. De presentatie is in handen van Rosanne Kolvers, secretaris van stichting De Zaanse Regenboog.

Het gevarieerde programma bestaat uit o.a. Ingeborg Oderwald met een tekst over homofobe bedreigingen. De film De Beslissing van filmmaker Wahid Sanouji. De première van de film De Zaanse Regenboog van Jasmine de Vries. Een terugblik op Potsierlijk door Agatha Hooijschuur (pottencabaret uit de jaren 70/80). Het ZaanPride lied door Rosanne Kolvers en Geert Rijken. Een burlesque act door Rosie Delovely. De Intersekse Verklaring van de NNID (Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit). De opening van de expositie LEGO Pride door de brickmasters en de prijsuitreiking van de LEGO bouwwedstrijd door burgemeester Jan Hamming en meer.

exposities

De expositie LegoPride 2024 met het thema 5 jaar ZaanPride en 50 jaar Zaanstad, zal rond 15.45 uur door de brickmasters Astrid Berk, Oscar Bodelier en Jan van Run - Kvist geopend worden in de publiekshal. Tot slot is er tijd om na te praten bij de borrel.

Deze middag wordt georganiseerd door Stichting De Zaanse Regenboog, Discriminatiezaken.nl Zaanstreek Waterland en het Gemeentearchief Zaanstad en is voor iedereen toegankelijk.

Hou de website van ZaanPride in de gaten voor de laatste updates.

Powered by Labrador CMS