WorldPride in 2026 naar Amsterdam

Voor de eerste keer in Nederland

Leestijd: < 1 min

Stichting Pride Amsterdam heeft bekendgemaakt dat WorldPride, het internationale evenement voor lhbtq-acceptatie, in 2026 in onze hoofdstad wordt gevierd. Amsterdam was samen met Orlando in de race en wist met 59% te winnen. Het is de eerste keer dat WorldPride in Nederland plaatsvindt.

Afgelopen zaterdag presenteerden beide steden de plannen voor het evenement. De leden van InterPride brachten vervolgens hun stem uit. Amsterdam sleepte 59% van de stemmen binnen, Orlando kreeg 37%.

Te laag op de lijstjes

In een reactie zegt Pride Amsterdam-directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz dat hij enorm trots is ‘dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land er komende jaren werk van maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes.’

Aanleiding voor Amsterdam om mee te doen is het 25-jarig jubileum van de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Dat bracht volgens Stichting Pride Amsterdam een positieve golf op gang, waardoor het inmiddels in 29 landen mogelijk is om te trouwen.

Eenheid

Het thema van WorldPride 2026 is ‘Unity’ en staat volgens Pride Amsterdam ‘voor de band die men als koppel vormt door het huwelijk. Maar het staat ook voor de band die we binnen onze lhbti-gemeenschap moeten vormen’.

WorldPride is een wereldwijd evenement dat de zichtbaarheid en bewustwording van lhbtq-kwesties wil vergroten. De eerste editie vond in 2000 plaats in Rome, daarna volgden Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen/Malmö. In 2023 verzorgt Sidney de organisatie.

In 2026 zal WorldPride worden georganiseerd tijdens de reguliere Pride-weken.

Bron: Parool / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS