Winq Diversity Awards 2021: dit zijn de winnaars

Zeven krachtige changemakers

Leestijd: < 1 min

Vera Bergkamp, Tim Hofman, ANNE+, Naomie Pieter, Nicolaas Veul, Colored Qollective en KPN Pride ontvangen dit jaar een Winq Diversity Award voor hun inspanningen voor de Nederlandse lhbtq-gemeenschap. De awardshow, gepresenteerd door Splinter Chabot, werd op 29 april uitgezonden op Winq.nl en OUTtv.

Winq is Nederlands grootste queer lifestyle magazine; zes keer per jaar in de winkels en iedere dag actueel online. “Winq motiveert de Nederlandse lhbtq-gemeenschap al vijftien jaar om zichzelf te zijn en van het leven te genieten”, aldus hoofdredacteur Edwin Reinerie. “Met de Winq Diversity Awards eren wij zeven personen en initiatieven met dezelfde missie. Mensen die zich met heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie.”

De online uitreiking van de Winq Diversity Awards vond plaats in het Bimhuis in Amsterdam. De presentatie van de awardshow lag in handen van Splinter Chabot. Onder anderen Tofik Dibi en Rocky Hehakaija reikten een award uit en tijdens de avond waren er optredens van Jeangu Macrooy en jazzzanger Coco Zhao.

Winq Lifetime Achievement Award: Vera Bergkamp

De Winq Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die zich al jarenlang inzet voor de rechten van de Nederlandse lhbtq-gemeenschap. "Ook voor mij is het best een eenzame strijd geweest om mezelf te kunnen zijn."

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Ally Award: Tim Hofman

De Winq Ally Award gaat dit jaar naar programmamaker Tim Hofman, die níét tot de regenboogfamilie behoort, maar zich daar wél keihard voor inzet. "We moeten erkennen dat er voor Nederlandse lhbtq personen nog heel veel te winnen valt."

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Culture Award: ANNE+

Vera Bergkamp - Winq Lifetime Achievement Award 2021
Beeld: Henri Verhoef

De Winq Culture Award gaat dit jaar naar de serie ANNE+, in eerste instantie gemaakt door en voor queer vrouwen, maar uiteindelijk omarmd door de hele community. “Dat we in vijf jaar uitgroeiden van webserie tot een bioscoopfilm is een droom die uitkomt."

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Inspiration Award: Naomie Pieter

Tim Hofman - Winq Ally Award 2021
Beeld: Henri Verhoef

De Winq Inspiration Award gaat dit jaar naar queer en antiracisme-activist Naomie Pieter, onder meer initiatiefnemer van de eerste Black Pride. “Ik wilde een plek creëren waar ik zwart, queer en vrouw kan zijn, zonder concessies te doen."

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Media Award: Nicolaas Veul

ANNE+ - Winq Culture Award 2021
Scenarist Maud Wiemeijer, hoofdrolspeler Hanna van Vliet en regisseur Valerie Bisscheroux /Beeld: Henri Verhoef

De Winq Media Award gaat dit jaar naar programmamaker Nicolaas Veul, die met zijn documentaire Pisnicht: The Movie liet zien hoe hardnekkig homofobie in Nederland kan zijn. “Met mijn docu's probeer ik mensen een nieuwe blik op de wereld te geven.”

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Community Award: Colored Qollective

Naomie Pieter - Winq Inspiration Award 2021
Beeld: Henri Verhoef

De Winq Community Award gaat dit jaar naar stichting Colored Qollective. Aan deze award is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden. “Wij bieden queer personen van kleur een veilige plek waar zij zichzelf kunnen ontdekken.”

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Winq Workplace Award: KPN Pride

Nicolaas Veul - Winq Media Award 2021
Beeld: Henri Verhoef

De Winq Workplace Award gaat dit jaar naar KPN Pride. Zij zetten zich al meer dan tien jaar in voor een veilige en inclusieve werkplek voor iedereen, door middel van interne en externe bewustwording en wetenschappelijke onderbouwing. “Met ons netwerk willen we lhbtq medewerkers zich thuis laten voelen.”

Lees hier het juryrapport en bekijk de video.

Fotografie: Henri Verhoef / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie en Mila de Jong

Colored Qollective - Winq Community Award 2021
Bestuurslid Imran Khan Marwat en voorzitter Layla Chabhar / Beeld: Henri Verhoef

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Philips en hannah.

KPN Pride - Laurens Reijmerink - Winq Workplace Award 2021
Voorzitter Laurens Reijmerink / Beeld: Henri Verhoef
Powered by Labrador CMS