winq diversity awards 2023

Winnaar Winq Media Award 2023: Raven van Dorst

Raven maakt het gewone bijzonder en het bijzondere gewoon

Leestijd: 2 min

De Winq Media Award gaat naar presentator Raven van Dorst. Door trouw te blijven aan zichzelf vormt Raven een krachtig rolmodel voor veel mensen uit de regenbooggemeenschap. “Ik probeer het gewone bijzonder te maken en het bijzondere gewoon.”

Had je Raven vroeger verteld dat die ooit berichtjes zou ontvangen van ouders over hoe hun kinderen zoveel van zichzelf in hen herkennen, dan had die je waarschijnlijk voor gek verklaard. “Wonderlijk vind ik het. Vroeger was ik altijd de vreemde eend in de bijt. Nog steeds eigenlijk, maar nu wordt dat meer gevierd. Ik probeer vooral zoveel mogelijk ruimte voor mezelf te maken, maar omdat ik dat toe terwijl er camera’s bij zijn, creëer ik die ruimte blijkbaar automatisch voor anderen. Dat is heel mooi meegenomen. Ik denk dat ik er zelf vroeger ook wel wat aan gehad zou hebben.”

zoektocht naar voorbeeld

Raven herkent de behoefte aan voorbeelden. “Ik was lang in de veronderstelling dat ik een potje was, totdat ik meer over mezelf ontdekte. Altijd was ik op zoek naar vrouwen die mij representeerden, maar dat was onbegonnen werk, want ik wist eigenlijk niet waar ik precies naar zocht. Eigenlijk loopt die zoektocht naar herkenning nog steeds.”

niet meer zwijgen

Een aantal jaar geleden nam Raven een sprong in het diepe. In de eerste aflevering van diens programma Geslacht!, over de rol van gender in onze maatschappij, liet die weten intersekse te zijn. “Ik was me er toen nog niet van bewust dat ook anderen daar iets aan zouden hebben. Ik wilde er simpelweg niet meer over zwijgen.

“ik wilde er simpelweg niet meer over zwijgen”

Sindsdien heb ik veel berichten gekregen van mensen die tot dat moment niet eens wisten dat er zoiets als intersekse bestaat, terwijl ze het zelf bleken te zijn!”

op de goede weg

Om definitief ‘uit de vrouwelijke dwangbuis’ te stappen, wijzigde Raven twee jaar terug diens naam en liet hen een x in diens paspoort zetten. Veel mainstream media wijdden daar aandacht aan. “En het mooie is dat de meeste sindsdien actief proberen niet meer ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken wanneer ze over mij schrijven. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een interviewverzoek van Margriet, helemaal netjes met ‘hen’ en ‘die’. Dat geeft me het gevoel dat we op de goede weg zijn.”

bijzonder normaal

Het overkoepelende doel van Ravens programma’s? “Het gewone bijzonder maken en het bijzondere gewoon. Zo bezoek ik in Nachtdieren vaak mensen met een klein verhaal. Door daarop in te zoomen maak je ook hen heel groots.” Met het programma Geslacht! had hen dezelfde missie. “Uiteindelijk komt het namelijk neer op simpele dingen, zoals dat ik naar een bakker wil kunnen gaan en dat die gewoon ‘goedemiddag’ zegt, zonder ‘meneer’ of ‘mevrouw’.”

winq media award

Wie zorgt voor waardevolle zichtbaarheid van de queergemeenschap in de media? Deze award is voor een ijzersterke mediaproductie of -persoonlijkheid die kijkers tot nieuwe inzichten bracht.

Beeld: Dario & Misja
Video: Roy Schepers en Emma Pot
Visagie: Mila de Jong en Bianca Fabrie

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Hivos, Hooghoudt, Mini, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS