Winq Diversity Awards 2021

Winnaar Winq Inspiration Award 2021: Naomie Pieter

“Mijn doel is een samenleving waarin iedereen gewoon kan zijn”

Leestijd: < 1 min

De Winq Inspiration Award gaat dit jaar naar queer en antiracisme-activist Naomie Pieter, onder meer initiatiefnemer van de eerste Black Pride. “Ik wilde een plek creëren waar ik zwart, queer en vrouw kan zijn, zonder concessies te doen."

De meeste mensen zullen performancekunstenaar Naomie Pieter kennen als antiracisme- en queer activist, een onbetaalde baan waar ze een hoop energie in steekt. Op onnavolgbare wijze creëert zij de plekken die ze zelf miste. Ruimtes waar zij en andere zwarte queer personen en personen van kleur volledig zichzelf kunnen zijn, zonder concessies te doen. Naomie was medeoprichter van queer dancehallfeest Pon Di Pride en Black Queer & Trans Resistance.

“Black Pride is een beweging, niet het doel”

Met die laatste organisatie zette zij vorig jaar Black Pride op, een demonstratie op het Museumplein waar zij samen met vele andere zwarte queer personen en personen van kleur een luid en duidelijk antiracistisch geluid liet horen. Naomies initiatieven barsten van de kracht en verbinding, maar in haar ideale toekomstbeeld verliezen deze plekken hun noodzaak. Zo hoopt ze dat het woord ‘Black’ ooit weg kan voor Pride, omdat er zowaar een evenement ontstaan is waarbij iedereen zich gezien, betrokken en welkom voelt. In haar woorden: “Black Pride is een beweging, niet het doel. Het doel is een samenleving waarin iedereen gewoon kan zijn.”

De Winq Inspiration Award werd uitgereikt door schrijver en oud-politicus Tofik Dibi.

Fotografie: Henri Verhoef / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie en Mila de Jong

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Philips en hannah.

Powered by Labrador CMS