Winq Diversity Awards 2021

Winnaar Winq Community Award 2021: Colored Qollective

”Wij willen queer personen van kleur laten zien dat ze ertoe doen”

Leestijd: < 1 min

De Winq Community Award gaat dit jaar naar stichting Colored Qollective. Aan deze award is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden. “Wij bieden queer personen van kleur een veilige plek waar zij zichzelf kunnen ontdekken.”

Een coming-out is niet de enige weg naar levensgeluk. Dat beseffen de mensen achter Colored Qollective als geen ander. Deze stichting, opgericht in 2018, zet zich in voor queer personen van kleur met allerlei achtergronden, die zich vaak binnen bestaande organisaties niet volledig begrepen, gezien of erkend voelden. Dat doen zij onder meer door positieve zichtbaarheid te creëren. Zo voeren ze in 2019 mee in de Utrecht Canal Pride met een boot vol queer personen van kleur en organiseren ze volgend jaar een symposium.

“We hopen dat het gevoel van kracht en zelfvertrouwen binnen de community gaat groeien”

Ook proberen ze op maatschappelijk vlak verandering teweeg te brengen, door in gesprek te gaan met politieke en overheidsinstanties en voorlichtingen en trainingen te geven aan professionals en op scholen. In de eerste plaats richt Colored Qollective zich echter op het creëren van veilige ruimtes: met tal van bijeenkomsten – die het afgelopen jaar goeddeels digitaal doorgang vonden – bieden zij ook mensen die nog niet out zijn (of daar überhaupt geen behoefte aan hebben) een plek om veilig zichzelf te kunnen zijn. De weg naar een gelukkig leven valt of staat immers met diepgewortelde zelfacceptatie. 

De Winq Community Award werd uitgereikt door Edwin Reinerie, de hoofdredacteur van Winq.

Op hoofdfoto: bestuurslid Imran Khan Marwat en voorzitter Layla Chabhar.

Fotografie: Henri Verhoef / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie en Mila de Jong

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Philips en hannah.

Powered by Labrador CMS