Winq Diversity Awards 2022

Winnaar Winq Ally Award 2022: Sylvana Simons

Sylvana's strijd voor gelijkwaardigheid is er niet een van papier

Leestijd: < 1 min

De Winq Ally Award gaat dit jaar naar BIJ1-partijleider Sylvana Simons, die níét tot de regenboogfamilie behoort, maar zich daar wél keihard voor inzet. “Met mijn partij heb ik een plek willen creëren waar iedereen veilig zichzelf kan zijn en zich honderd procent gehoord voelt.”

Op haar veertiende verruilde Sylvana Simons Hoorn voor Amsterdam, waar ze met open armen werd ontvangen door de lhbtq-gemeenschap. “Ik zeg altijd: ik ben geboren in de iT, speelde buiten in de Reguliers en ik ben opgegroeid in de queer community. Deze gemeenschap liet me zien dat er een plek is waar je altijd jezelf kunt zijn, creatief mag zijn en waar je niet aan allerlei conventies hoeft te voldoen.”

Het verklaart waarom ze een uitstekende bondgenoot is voor haar roze medemens. In haar positie als partijleider en Tweede Kamerlid maakt Sylvana consequent ruimte voor het versterken van de stemmen van queer personen. Kandidatenlijsten zo divers als die van BIJ1 zul je bij geen enkele andere politieke partij aantreffen. “De rechten van queer mensen zijn mensenrechten. Als politicus neem ik de queergemeenschap daarom mee bij elke afweging die ik maak.” In plaats van zelf naar oplossingen te gissen, doet ze grondig navraag bij de verschillende lagen van de regenbooggemeenschap om de uiteenlopende problemen waarmee zij kampen voor het voetlicht te brengen in de Kamer.

“Op papier is iedereen voor gelijke rechten, in de praktijk worden mensen nog steeds aangevallen als ze hand in hand lopen”

Sylvana begrijpt: een bondgenoot is zich bewust van zijn, haar of diens eigen positie en privileges en maakt ruimte voor mensen en groepen die dat nodig hebben. Soms moeten daar lastige keuzes voor worden gemaakt. Ze begon haar politieke carrière bij DENK, maar toen onder meer bleek dat ze daar geen steun kreeg bij haar inzet voor lhbtq-vraagstukken, besloot ze haar eigen partij op te richten: Artikel 1, later omgedoopt tot BIJ1.

Haar strijd voor gelijkwaardigheid is er niet een van papier. “Op papier is iedereen voor gelijke rechten, vindt iedereen dat de lhbtq-gemeenschap alles mag, maar in de praktijk worden mensen nog steeds aangevallen als ze hand in hand lopen en worden mensen uit de lhbtq-gemeenschap ingezet om xenofoob gedachtegoed te promoten. Met mijn partij heb ik een plek willen creëren waar iedereen veilig zichzelf kan zijn en zich honderd procent gehoord voelt.”

Haar droom voor de queergemeenschap? “Volledige acceptatie en automatisch respect, een samenleving die rekening houdt met iedereen die niet volgens de traditionele normen wil leven.” We dromen met je mee, Sylvana.

De Winq Ally Award werd uitgereikt door Glenn Helberg.

Fotografie: Rutger Geleijnse / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Absolut, Hivos, Mini, Pathé, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS