Juryrapport

“Wij helpen queer vluchtelingen zichzelf te accepteren”

New Horizons Diversity Award 2020: Cocktail (COC Nederland)

Leestijd: < 1 min

De New Horizons Diversity Award, voor een partij of persoon die zich inzet voor queer asielzoekers, gaat dit jaar naar Cocktail, het maatjesproject van COC Nederland.

Tijdens – maar ook na – hun vaak ingewikkelde en lange asielprocedure belanden veel LHBTQ-asielzoekers in een sociaal isolement. Hoe eng kan het immers zijn om contact te leggen met andere queers, wanneer daar in het land dat je ontvluchtte de doodstraf op staat? Een luisterend oor en een beetje hulp, maken hierbij een wereld van verschil.

Cocktail-vrijwilligers maken vluchtelingen op een veilige manier wegwijs in de Nederlandse queer community.

Zo ontstond in 2009 Cocktail, het maatjesproject van COC Nederland, dat dit isolement probeert te doorbreken. Inmiddels is het project in vijftien regio’s actief en biedt het zowel maatjescontact als groepsbijeenkomsten. Cocktail-vrijwilligers hebben een-op-een-contact met LHBTQ-asielzoekers, organiseren groepsbijeenkomsten, bieden sociale ondersteuning en maken vluchtelingen op een veilige manier wegwijs in de Nederlandse queer community. Met dit belangrijke project heeft COC Nederland veel mensen gered van de eenzaamheid.

Ken jij een LHBTQ asielzoeker die een buddy kan gebruiken of wil je zelf maatje worden? Kijk voor meer informatie op www.coc.nl.

New Horizons Diversity Award

Op de vlucht voor geweld en oorlog. Alles en iedereen moeten achterlaten. Naar een vreemd land vol argwaan en met een onbegrijpelijke taal. En dan ook nog deel uitmaken van de regenboogfamilie, wat vaak op weerstand stuit bij familie en lotgenoten. Met deze award eren wij iedereen die bij deze strijd betrokken is.

Coverbeeld: Larry van Dever, coördinator van cocktail Groningen

Fotografie & video: Francisco Paramos / Grooming: Emma Blok

POWERED BY: United Airlines

Winq Diversity Awards 2020 powered by United Airlines
Winq Diversity Awards 2020 powered by United Airlines
Powered by Labrador CMS