Wie verdient volgens jou Het Roze Lieverdje?

Leestijd: < 1 min

GroenLinks Amsterdam organiseert voor de negende keer de verkiezing van Het Roze Lieverdje, de tweejaarlijkse prijs voor iemand die zich buitengewoon en op vrijwillige basis inzet voor de lhbtq-gemeenschap. Wie komt volgens jou in aanmerking voor die prijs?

Via de website kun je tot 9 januari 2022 kandidaten voordragen voor Het Roze Lieverdje, de prijs die GroenLinks Amsterdam elke twee jaar uitreikt aan iemand die zich inzet voor de lhbtq-gemeenschap. Op maandag 14 februari 2022, Valentijnsdag, wordt de prijs vervolgens uitgereikt tijdens een feestelijk gala.

Shortlist en stemmen

Een jury maakt een shorlist op basis van de inzendingen. Daarna volgt een publieksverkiezing waarbij je kunt stemmen op vier of vijf genomineerden. Die stemmen tellen voor de helft mee in de uitslag van de uiteindelijke winnaar. De jury bepaalt de andere helft van de stemmen.

Eerdere winnaars van Het Roze Lieverdje zijn:
· Naomie Pieter (2020)
· Dounia Jari (2018)
· Ellie Lust (2016)
· Lady Galore (2014)
· Dolly Bellefleur (2012)
· De vrijwilligers van de Trut (2010)
· Karin Spaink (2008)
· Pater van Kilsdonk (2006)

De jury is inmiddels ook bekendgemaakt. Deze bestaat uit de volgende personen.

Glenn Helberg (voorzitter) - Als psychiater zet Glenn Helberg zich al jaren in voor verbinding tussen verschillende groepen. Hij zet zich in voor het recht dat iedereen heeft zich tot het volledige potentieel te ontwikkelen. Glenn heeft dit jaar de Jos Brink Oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen en wordt wel de mental health father van de queer community genoemd.

Naomie Pieter - Naomie is het Roze Lieverdje 2020. Ze is queer, antiracistisch en performancekunstenaar. Naomie zet zich vol positieve energie in voor de zwarte lhbtq-gemeenschap.

Pete Wu - Met De bananengeneratie schreef journalist Pete een baanbrekend boek over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Voor de VPRO maakte hij de documentaire Pete en de bananen, over daten als Aziatische Nederlander. Pete vertelt openhartig over queer-zijn met ouders met een migratieachtergrond.

Thorn de Vries - Thorn is een Nederlandse acteur, drag king en activist. Thorn werd bekend als eerste non-binair personage in een Nederlandse serie en speelde in 2021 in de bioscoopfilm ANNE+.

Nicolaas Veul - Nicolaas is maakte als documentairemaker bij de VPRO onder andere Pisnicht, Gay-K, Oudtopia en Super Stream Me. Hij vertelt belangrijke verhalen over de community op een toegankelijke manier. Zijn meest actuele documentaireserie is 100 dagen in je hoofd die hij samen met Tim den Besten maakte. In Pisnicht: The Movie onderzocht hij wat de impact is van woorden als ‘pisnicht’ en ‘flikker‘ op jonge homo’s.

Döne Fil - Döne werd eerder zelf tweemaal genomineerd voor het Roze Lieverdje. Ze is een Turkse lhbtq-activiste van Turkse en Indonesische komaf. Döne was onder andere de organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Pride en een van de acht hoofdpersonen in de nieuwe NTR-serie Moslims zoals Wij, die te zien was op NPO 2.

Dounia Jari - Dounia Jari is medeoprichter van stichting Maruf, een kenniscentrum voor en door queer moslims. Maruf ondersteunt queer moslims bij hun zelfacceptatie door kennis en tools aan te reiken. In 2018 won Maruf het Roze Lieverdje.

Alejandra Ortiz - Vanaf het moment dat Alejandra in Nederland asiel aanvroeg heeft ze zich ingezet om de positie van trans personen, en specifiek voor trans vrouwen van kleur, te verbeteren. De bijdrage die Alejandra levert aan het welzijn van de biculturele trans gemeenschap in Amsterdam is van onschatbare waarde. Alejandra werd genomineerd voor het Roze Lieverdje 2020.

Tirza de Fockert - Tirza de Fockert is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Amsterdam. Ze zet zich daar onder meer in voor gendergelijkheid, vluchtelingen en de emancipatie en acceptatie van lhbtq's in Amsterdam. Daarnaast voert ze geregeld actie voor lhbtq-asielzoekers. In 2018 was ze juryvoorzitter van het Roze Lieverdje.

Doe mee

Wie komt volgens jou in aanmerking voor Het Roze Lieverdje? Ga naar de website en doe mee.

Coverbeeld: RozeLieverdje.nl

Powered by Labrador CMS