Het Roze Lieverdje

Wie maakt dit jaar kans op het Roze Lieverdje 2024?

Meld je hier aan voor het Roze Lieverdje Gala op 14 februari

Leestijd: 3 min

Wordt het The House of Bodega, stralend middelpunt van de Amsterdamse ballroomscene? Of TransAmsterdam, dat tien jaar bestaat? Willemijn van Drie misschien, die een hausse aan regenboogvlaggen ontketende? Bekijk hier wie er allemaal zijn genomineerd voor het Roze Lieverdje, voor hun inzet voor de lhbtiq+-gemeenschap.

 Elke twee jaar reikt GroenLinks Amsterdam het Roze Lieverdje uit aan een Amsterdammer of Amsterdamse organisatie die zich op een speciale manier heeft ingezet voor de lhbtiq+ gemeenschap in de stad. Ook dit jaar zijn er vijf genomineerden waar we ontzettend trots op zijn. De genomineerden zijn: The House of Bodega, Jos Holweg, TransAmsterdam, Willemijn van Drie en MVS Gaystation.

stem nu op je favoriet 

Vanaf vandaag tot 11 februari kun je online stemmen om samen met de jury het uiteindelijke Roze Lieverdje van 2024 te bepalen. Wie uiteindelijk het Roze Lieverdje 2024 is, wordt bekend gemaakt tijdens het Roze Lieverdje Gala op 14 februari in De Melkweg in Amsterdam.

Met een extreemrechts kabinet in aantocht is de prijs relevanter dan ooit. De gemeenschap moet zich veilig voelen in Amsterdam en voor GroenLinks Amsterdam staat buiten kijf dat we in Amsterdam het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt altijd met alles wat we hebben zullen verdedigen.

trots op alle genomineerden

Wethouder Inclusie en anti-discriminatiebeleid Touria Meliani over het belang van de prijs: “De strijd voor gelijke rechten voor de lhbtiq+ gemeenschap is belangrijker dan ooit. Waar ons land ooit vooropliep in de wereld, streven steeds meer landen ons voorbij. Juist daarom zetten we met het Roze Lieverdje de mensen in het zonnetje die in deze strijd voorop gaan. Ik ben trots op alle genomineerden.”

 Amsterdammers konden mensen aandragen voor het Roze Lieverdje. Er kwamen meer dan vijftig voordrachten binnen. Een breed samengestelde jury bestaande uit Dounia Jari (voorzitter), Amjad Almatni, Constance Steenkamp-Faaij, Ossama Abu Amar, Juul van Hoof, Benjamin Caton, Tirza de Fockert, Tania Barkhuis en Dinah Bons selecteerde de vijf genomineerden uit deze voordachten. Vanaf vandaag kun je online stemmen op het Roze Lieverdje 2024 via www.rozelieverdje.nl.

moeilijke taak

Juryvoorzitter Dounia Jari over de genomineerden: "Het was weer een moeilijke taak om uit zoveel geweldige personen en initiatieven een top vijf te kiezen. Ik ben blij dat we met dit mooie team, de grootste jury ooit voor het Roze Lieverdje, een paar toppers hebben kunnen kiezen die welverdiend in de finale staan. Iedereen die zich op de een of andere manier inzet voor onze community is een winnaar!" 

 Op Valentijnsdag, woensdag 14 februari, zal het Roze Lieverdje bekend gemaakt worden tijdens het Roze Lieverdje Gala 2024 in de Melkweg in Amsterdam. Eerdere winnaars van de prijs waren Naomie Pieter, Stichting Maruf, Pater van Kilsdonk, de Trut, Transkliniek, politieagent Ellie Lust, dragqueen Lady Galore en cabaretière Dolly Bellefleur. Toegang is gratis, aanmelden voor het gala kan op www.rozelieverdje.nl.

roze lieverdje gala 2024

Wat: Het Roze Lieverdje Gala 2024
Waar: De Melkweg: Lijnbaansgracht 234A, 1017 PH, Amsterdam
Wanneer: Woensdag 14 februari
Hoe laat: Deuren open 19:30. Start programma 20:00 uur
Aanmelden viawww.rozelieverdje.nl 
Programma: Naast diverse optredens zijn er interviews met schrijfsters Alejandra Ortiz (De waarheid zal me bevrijden) en Monique Doppert (De roze geschiedenis van Amsterdam), ook wethouder Touria Meliani en Europarlementariër Kim van Sparrentak zijn erbij. 

meer informatie over de genomineerden:

The House of Bodega 

The House of Bodega in Amsterdam is niet alleen een stralend middelpunt in de ballroom scene, maar ook een bastion van steun en empowerment voor de queer gemeenschap. De bonte samensmelting van cultuur, zorg en empowerment maakt het House of Bodega tot een essentieel onderdeel van de queer BPOIC gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten, een plaats waar diversiteit wordt gevierd en iedereen welkom is. 

Jos Holweg 

Jos Holweg heeft zich meer dan 30 jaar ingezet voor de lhbtiq+ gemeenschap in Amsterdam. Dit deed hij al toen hij sinds 1992 werkzaam was voor de Schorer Stichting als maatschappelijk werker Hiv/Aids en bij Buddyzorg voor de mensen die Hiv en Aids hadden. En later heeft hij zich ingezet voor het behouden en verder ontwikkelen van diverse projecten ten dienste van lhbtiq+ gemeenschap, zoals bij Buurtteam Amsterdam Centrum, Veilige Haven (hulpverlening aan biculturele lhbtiq+ jongeren en lhbtiq+ vluchtelingen ) en de Regenboog Groep (buddy-project voor lhbtiq+ vluchtelingen en lhbtiq+ personen met psychische klachten). 

TransAmsterdam 

TransAmsterdam, dat dit jaar alweer tien jaar bestaat, staat bekend als een betrokken en inspirerende groep mensen, die laagdrempelig toegankelijke activiteiten organiseren én zich inzetten voor de zichtbaarheid van de transgemeenschap. In samenwerking met vele andere initiatieven bieden ze diverse events door het jaar heen zoals de TransPride Walk at Pride Oost, Transgender Day of Visibility en Trans Flag Day. 

Willemijn van Drie 

Toen Willemijn van Drie en haar vrouw in 2016 tijdens Pride aan hun woning aan de Churchilllaan in Amsterdam-Zuid de regenboogvlag uithingen, waren ze de eerste in de straat. Inmiddels zijn dat er door de inzet van Willemijn meer dan tachtig, in reactie op de vele vernielingen van vlaggen die het afgelopen jaar het gevolg waren. Willemijn verbindt de buurt in steun voor de queer community. 

MVS Gaystation 

MVS Gaystation is al meer dan 25 een vertrouwd gezicht op allerlei lhbtiq+ evenementen in de stad: Pride, de dodenherdenking, feestjes, inhoudelijke bijeenkomsten en herdenkingen. Gerund door vrijwilligers, volledig non-profit, verslaan zij de belangrijkste dingen uit het roze wereldje via tv, radio, internet en sociale media.

Powered by Labrador CMS