Wet voor verbod op ‘homogenezing’ naar Raad van State

Leestijd: < 1 min

De initiatiefwet verbod op ‘homogenezing’ is af. Afgelopen zaterdag, op de dag van de Canal Parade in Amsterdam, is deze voor advies naar de Raad van State gegaan. D66 en VVD schreven de wet samen met PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren.

Op het uitvoeren van conversietherapie komt door de wet een straf te staan van maximaal een jaar gevangenisstraf  of een geldboete tot € 22.500. Ook het aanbieden van en reclame maken voor dit soort praktijken worden strafbaar. 

Duivelsuitdrijving

In Nederland worden nog altijd mensen slachtoffer van zogenaamde ‘homogenezingstherapie’. Dit soort ‘therapieën’ hebben als doel om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van slachtoffers te veranderen of onderdrukken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door herhaaldelijke gebedssessies waarbij duivelsuitdrijving voorkomt of speciale kampen die jongeren moeten genezen van hun homoseksualiteit. 

Zijn wie je bent

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: “Deze middeleeuwse praktijken komen nog steeds voor in Nederland. Homogenezing is absurd en heeft grote gevolgen voor slachtoffers. In Nederland mag je zijn wie je bent. Daarom ben ik blij dat we dit nu, met een grote meerderheid in de Kamer, gaan verbieden. De wet is nu helemaal af en gaat voor advies naar de Raad van State. We hopen zo snel mogelijk met dat advies aan de slag te kunnen gaan.”

Kwetsbare mensen beschermen

VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude: “Van liefde hoef je nooit genezen te worden. Dit soort misdadige praktijken moeten we uitroeien. Niet alleen om jonge, kwetsbare mensen te beschermen maar juist omdat iedereen mag houden van wie hij of zij wil houden.”

De initiatiefwet verbod ‘homogenezing’ gaat nu voor advies naar de Raad van State. Nadat dit advies is verwerkt kan de wet in de Tweede Kamer worden behandeld.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS