Wat je van beren leren kan

Twink, bear: wat betekenen al die termen toch?

Leestijd: < 1 min

Toen bijna iedereen éindelijk wist wat de afkorting ‘gbbs’ betekende, werd de bebrilde, bebaarde en besnorde hipsterlook best wel wel weer ‘hip’ en de bijbehorende afkorting langzaam maar zeker uitgefaseerd. We kregen er een hele roedel nieuwe kenmerken voor terug, waarmee we onszelf op Grindr, Scruff, Growlr, PlanetRomeo, Tinder en Hornet kunnen duiden. Twinks, otters, panda’s, polar bears, chasers: soms zie je door alle verschillende gayfauna het spreekwoordelijke bos niet meer. Vandaar dit overzichtelijke artikel, met aanschouwelijke uitleg en zelfs hier en daar een karakterschets. Zodat je voortaan precies weet wat voor type je voor je hebt.

Bear

Deze kennen we inmiddels wel; de behaarde medemens die al dan niet een klein onsje meer weegt en die je zó hard wil knuffelen dat z'n ogen eruit schieten. Vaak gespot op feesten als Bear Necessity en Furball.

Bear
Bear

Muscle(/bear)

Van die types die eigenlijk nooit echt tijd hebben om met je af te spreken, omdat ze steeds naar de sportschool moeten, maar die je wel écht met gemak over de drempel kunnen tillen bij jullie eerste huwelijksnacht. De zogenaamde Muscle Bear, een bear wiens omvang vooral bestaat uit spiermassa en niet zozeer uit een klein spekje, is hier de behaarde variant van.

Musclebear
Musclebear

Muscle Mary

Gelijk aan bovenstaande, maar dan met wat meer oestrogeen; hij ziet eruit alsof hij op het punt staat je in elkaar te rossen, maar slaat wel een reeks supersonische klanken uit wanneer hij wordt geconfronteerd met een knaagdier.

Muscle mary
Muscle mary

Geek

Hij weet precies hoe hij je moederbord en smartphone dusdanig kan afstellen dat je automatisch een mailtje krijgt wanneer er een nieuwe aflevering van Will & Grace of Modern Family beschikbaar is, maar je moet hem in de slaapkamer misschien nog wel even het een en ander uitleggen.

Geek
Geek

Daddy

Een toch al wat oudere, vaak zorgzame man, die graag wat jongere jongens om zich heen heeft. De variant met een ruime portefeuille die zijn (soms) minderjarige wederhelft graag voorziet van allerhande 'modieuze' items en snoepreisjes, staat ook wel bekend als de Sugar Daddy. Die vinden het helemaal geen probleem om voor jou te betalen als jullie een weekendje weg gaan, of naar een restaurant, of überhaupt de deur uit.

Daddy
Daddy

Discreet

Van die types die met een kinderzitje op de achterbank 'de baan' op rijden, of die in ieder geval NIET je shampoo willen gebruiken als ze na de seks nog even gaan douchen, omdat hun vrouw bij thuiskomst dan een 'ander luchtje' ruikt. Wel extra spannend als je ze later nog een keer in het wild tegenkomt!

Discreet
Discreet

Bear (/chubby) Chaser

Jongens en mannen die, al dan niet met een groot vangnet of berenklem, achter beren aan zitten. Deze jagers zijn zelf meestal geen beren.

Bear chaser
Bear chaser

Daddy Chaser

Jongens die met een combinatie van een onschuldige uitstraling en oude LP's van Abba, Judy Garland of Adèle Bloemendaal de wat oudere mannen voor zich proberen te winnen.

Daddy chaser
Daddy chaser

College

Van die studentikoze types (Ralph Lauren-truitjes sold separately) die je standaard begroeten met “hè kerel, nog gebald dit weekend? Park jij die bike even?” Schroom niet om je stomerijrekening naar ze door te sturen als ze onverhoopt na een avond te wild feesten je hele bed ondergekotst hebben.

College
College

Twink/boy

Jonge, toch nog tamelijk onontgonnen blaadjes, al dan niet met een blik in hun ogen waarmee ze iets lijken te zeggen als “ik ben nog maagd, maar je moet er wel snel bij zijn”.

Twink
Twink

Otter

Van die types die de hele tijd allemaal hout meenemen tijdens dates, mocht het later nodig zijn om een dam te bouwen. O nee, dat zijn bevers. Otters zijn net beren, maar dan wat slanker. Verkrijgbaar in de smaakjes mét en zonder baard.

Otter
Otter

Chub

Types die vocht vasthouden en/of een spekje hebben en extra blij worden als je bijvoorbeeld een pak Oreo's bij je hebt als je met ze op date gaat.

Chub
Chub

Rugged

Van die 'ruwe bolster, blanke pit'-types waarvan je je makkelijk kunt voorstellen dat ze even een blokhut voor je bouwen.

Rugged
Rugged

Cub

Een jongere of jonger ogende versie van de bear. Deze term wordt ook soms gebruikt om de onderdanige beer in de relatie te beschrijven, het 'berend botje', zeg maar. Niet te verwarren met de aanzienlijk slankere otter. Allicht biedt de volgende formule uitkomst: daddy chaser + twink + bear = cub.

Cub
Cub

Polar Bear/Silver Daddy

Hierover zijn de meningen verdeeld; logica zegt dat dit een beer is, maar dan wat ouder, waardoor hun baard of 'vacht' grijs (of wit) is geworden, maar volgens sommige bronnen kunnen dit ook beren zijn uit bijvoorbeeld Scandinavische gebieden of Alaska of zo. Wij weten het eigenlijk ook niet precies.

Silver daddy
Silver daddy

Ewok

'Dat zijn zeker die gezellige wezentjes uit Star Wars, Return of the Jedi?' FOUT! Het zijn beren die wat aan de korte kant zijn, zeg maar de 'reiseditie' van de berensubgroep.

Ewok
Ewok

Wolf

Deze variant is helemaal up and coming: een slanke beer (dus eigenlijk otter!) met een assertieve/agressieve seksuele houding. Hij laat je alle hoeken van de kamer zien, volle maan of niet!

Wolf
Wolf

Fruitfly

Een dame die zich als een soort zuigvis aan haar 'gay best friend' hecht. Heeft zich het 'scene'jargon eigen gemaakt (gurl! werq! fierce! enzovoorts) en hoopt ieder weekend stiekem een plompverloren hetero op te duiken in de plaatselijke gaybar. Worden ook weleens Fag Hag genoemd, maar dat vinden we eerlijk gezegd een beetje oneerbiedig. Dit zijn namelijk wél de unsung heroes die zorgen dat je veilig thuiskomt als je weer eens te diep in het glaasje hebt gekeken, of ingrijpen als je op het punt staat om wéér met die foute jongen mee naar huis dreigt te gaan.

Fruitfly
Fruitfly

Illustraties: Flo de Goede / doyouknowflo.nl
Zijn stripboekjes én graphic novel zijn hier verkrijgbaar.

Powered by Labrador CMS