Pride Panelgesprek in Pathé Tuschinski:

Wat is de rol van film in de acceptatie van de lhbtq-gemeenschap?

Leestijd: < 1 min

Wat voor invloed hebben films als Rocketman, Brokeback Mountain en Call Me By Your Name op de acceptatie van de lhbtq-gemeenschap in Nederland? Daarover gaat het tijdens de Pride Avond op woensdag 2 augustus in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Bekijk hier welke Pride-films te zien zijn en waarover de paneldiscussie gaat.

Annefleur Schipper en Vera Siemons van de Lesbische Liga gaan op 2 augustus met Anne+ co-creator/hoofdrolspeler Hanna van Vliet, queeractivist en founder/voorzitter van o.a. Black Pride Netherlands Naomie Pieter, Jinek/Beau-mediaredacteur Mark Robinson en Cultuurvlogger Marco Dreijer praten over de rol van films met betrekking tot de lhbtq-gemeenschap.

De avond wordt afgesloten met de vertoning van de coming-of-age film Pariah, waarin een Afro-Amerikaanse tiener haar eigen seksualiteit ontdekt in een repressieve omgeving. 

Onderzoek

Het gesprek is deels gebaseerd op een onderzoek dat Pathé liet uitvoeren onder duizend mensen, geleid door Panel Wizard. Vooral jongeren zien een rol weggelegd voor film in de acceptatie van de lhbtq-gemeenschap. Bijna een op de tien Nederlanders (9%) geeft aan dat een Pride film hun eerste kennismaking was met de lhbtq-gemeenschap.

Bijna een op de vijf respondenten (18%) vindt dat film een manier is om een gesprek te starten over gender en seksualiteit. Deze percentages zijn duidelijk hoger onder jongeren onder de 30 jaar (respectievelijk 15% en 29%). 

De helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat Pride-films worden gemaakt, met een piek van 64% onder de jongere generatie. Acceptatie, normalisatie en ondersteuning voor de community worden genoemd als belangrijkste redenen. Jongeren zien dus vaker een belangrijke rol weggelegd voor Pride films dan oudere generaties. 

Het onderzoek laat zien dat Brokeback Mountain een zeer geliefde film is onder alle Nederlanders, naast Call Me By Your Name, The Color Purple en Boys Don't Cry. Onder jongeren onder de 30 jaar worden ook Rocketman en The Perks of Being a Wallflower veel genoemd. 

Films in de bios en thuis

Van donderdag 3 tot en met zondag 6 augustus wordt een speciale Pride Programmering vertoond in twintig bioscopen van Pathé. Deze bijzondere programmering bestaat uit beeldbepalende Pride films, waaronder de onder Nederlanders populaire film Call Me By Your Name, aangevuld met Portait de la jeune fille en feu, Carol en Pariah. Bekijk hier het complete programma.

Deze week vind je ook bij Pathé Thuis een uitgebreide collectie met Pride films waaronder Brokeback Mountain, Rocketman, The Color Purple, Boys Don’t Cry en Moonlight. Bekijk de Pride collectie hier: #YouAreInCluded - Pathé Thuis (pathe-thuis.nl).

Powered by Labrador CMS