Voetballer Jake Williamson deelt advies na coming-out: “Praat erover, zodra je er klaar voor bent”

Nadat voetballer Jake Williamson in 2021 in een podcast van de BBC vertelde dat hij gay is, lieten de teamleden van zijn voetbalclub in Birmingham hem vallen. Hij was boos en verdrietig, maar is er sterker uitgekomen. Afgelopen weekend deelde hij zijn advies: “Praat erover met de mensen die het dichtst bij je staan, zodra je er klaar voor bent.”

Afgelopen weekend organiseerde het Britse queer magazine Attitude het evenement ‘Attitude 101’, waarbij 101 prominente lhbtiq+’s in het zonnetje werden gezet. Een van de sprekers tijdens het event was de 23-jarige voetballer Jake Williamson, die semi-professioneel speelt in voor Birmingham. In 2021 vertelde Williamson dat hij gay is, BBC’s LGBT Sports Podcast.

geïsoleerd en genegeerd

Hij vertelde later hoe boos en verdrietig hij was toen de teamleden van zijn voetbalclub hem lieten vallen. Hij werd geïsoleerd en vertelde hoe naar het was om door je eigen teamgenoten genegeerd te worden. 

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en vertelde Williamson tijdens ‘Attitude 101’ dat het moeilijkste gedeelte van zijn coming-out was om het aan zichzelf toe te geven dat hij gay is. En dat het een van de belangrijkste dingen is voor een lhbtiq+ sporter om ‘een stem te geven aan je gevoelens richting de mensen die je het meest vertrouwt, maar alleen als je er zelf klaar voor bent’.

begin met praten 

Williamson vertelde: “Mijn grootste advies is: als je er klaar voor bent, begin dan te praten met de mensen die het dichtst bij je staan. Hoe meer je het onder woorden kunt brengen en in het reine kunt komen met de dingen in je eigen hoofd, hoe zelfverzekerder je zult worden.” 

Hij vervolgde: ““Het moeilijkste voor mij was om voor mezelf uit de kast te komen, voordat ik voor anderen uit de kast kwam.” Op de vraag wat het grootste verschil is in zijn leven tussen toen en nu, zei Jake: “Echt geluk. Ik weet dat het een cliché is, maar je kunt nooit de kracht onderschatten van authentiek jezelf zijn, en je op je gemak voelen in je eigen lichaam. Er is een verschil tussen vertrouwen en comfort. Ik heb altijd zelfvertrouwen gehad, maar ik zat niet altijd 100% lekker in mijn vel.”

veilige omgeving 

Jake neemt nu deel aan hyrox, een competitieve sport die indoor fitness combineert met hardlopen. “De allerbeste in deze sport is een man die Hunter McIntyre heet. We zijn goede vrienden geworden en hij is een enorme bondgenoot voor me geweest. Hyrox is een nieuwe vorm van sporten en vormt een veilige omgeving voor lhbtiq+-mensen. Voor mij is dat een belangrijke reden om hyrox te omarmen. Hunter heeft zijn uiterste best gedaan om mij als homoseksuele man te steunen in de sportwereld. Binnen het voetbal is dat een stuk lastiger.”

Powered by Labrador CMS