VK versoepelt regels voor bloeddonatie

Leestijd: < 1 min

Veel gay en bi-mannen kunnen vanaf volgend jaar zomer bloed doneren zonder drie maanden geen seks te hebben gehad met een andere man. De abstinatieregel komt dan voor veel mannen te vervallen. Activisten vinden die regel discriminerend en hebben hier jaren voor gevochten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag bekend gemaakt dat homo- en biseksuele mannen bloed mogen geven. Dat mogen ze nu ook al, maar wel pas nadat ze drie maanden lang geen seks hebben gehad met een andere man. Die restrictie werd al jaren door activisten aangevochten omdat die discriminerend zou zijn.

Veiligheid
De Britse overheid laat die restricties nu grotendeels vallen, en zegt dat door de wijziging de veiligheid van donorbloed niet in het geding komt. In een statement zegt Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid: “Dit is een grote verandering op het gebied van bloeddonatie die bovendien veilig is. Hiermee kunnen veel meer mensen bloed doneren en helpen met het redden van levens.”

De restrictie wordt niet volledig opgeheven: deze geldt voor mannen die meer dan drie maanden seks hebben gehad met dezelfde mannelijke partner en als ze niet zijn blootgesteld aan seksueel overdraagbare aandoeningen en geen hiv-gerelateerde medicijnen gebruiken.

Seksuele activiteit
The New York Times interviewde Ethan Spibey, oprichter van de Britse actiegroep FreedomToDonate. “Velen van ons hebben jarenlang het gevoel gehad dat we als ‘vies’ werden gezien. Nu worden we eindelijk niet langer als groep gezien, maar als individuen. Mensen worden nu beoordeeld op hun seksuele activiteit, niet op hun seksualiteit.”

Een exacte datum waarop de nieuwe regels ingaan, is niet bekend gemaakt. Maar de overheid rept over 'volgend jaar zomer'.

Powered by Labrador CMS