Very Vintage: Joan Rivers Live from the London Palladium

Bekijk hier de complete special

Leestijd: < 1 min

Voordat ze wereldberoemd werd, trad comédienne Joan Rivers op in kleine achterafzaaltjes en had ze moeite om haar hoofd boven het water te houden. In de jaren tachtig werd ze vaste en graag geziene gast in de Tonight Show en sindsdien ging haar carrière als een speer. Hier een optreden uit 2005, waarin ze niets of niemand spaart met haar vileine en vaak sarcastische humor.

Joan Rivers werd in 1933 geboren in New York en vanaf de jaren vijftig probeerde ze een plek te bemachtigen in het entertainmentcircuit van Manhattan. Aanvankelijk als actrice (een van haar eerste rollen was die van een lesbienne die verliefd werd op een vrouw – gespeeld door een piepjonge Barbra Streisand).

Mrs. Maisel

Maar al snel kwam Rivers erachter dat stand-up comedy haar ding was. Ze moest haar plek zien te bevechten in de door mannen gedomineerde stand-upwereld en wist haar hoofd met moeite boven water te houden. De tv-serie The Marvelous Mrs. Maisel is deels op de ervaringen van Rivers gebaseerd.

In 1965 volgde Rivers’ tv-doorbraak met het programma Candid Camera. Zij verzon de grappen en diende als lokaas om mensen in bizarre situaties te manoeuvreren. Vanaf dat moment dook ze op als talkshowgast en bracht ze een aantal comedy-LP’s uit.

Eigen talkshow

Vanaf 1983 was Rivers vaste gast in de Tonight Show van Johnny Carson. Dat smaakte naar meer en in 1986 kreeg ze een eigen programma, The Late Show Starring Joan Rivers genaamd. Carson heeft tot aan haar dood in 2014 geen woord meer met haar gewisseld en haar show werd geen succes.

Sinds 1994 presenteerde Joan Rivers de voorbeshouwingen van de grote awardshows zoals de Golden Globes en de Academy Awards. Later kwam hier Fashion Police uit voort, waar we twee weken geleden een fraaie compilatie van lieten zien.

Cosmetische ingrepen

Tussen de tv-shows door stond Rivers veel in het theater met haar stand-upshows. In de loop der jaren heeft ze heel wat cosmetische ingrepen ondergaan, iets waarover ze zelf de meeste grappen maakte. Ooit zei ze hierover: “Na mijn overlijden laat ik mijn lichaam na aan Tupperware.”

De onderstaande show is opgenomen in 2005, in het Palladium in Londen. Veel grappen zouden volgens sommigen nu écht niet meer kunnen. Bekijk hier de hele special.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS