Very vintage: een terugblik op de verdwenen gay rom-com Straight Jacket, uit 2004

Leestijd: 1 min

Nadat in 2004 de gay rom-com Straight Jacket eenmalig werd vertoond, verdween de film daarna in het niets. De film gaat over een liefdesaffaire tussen twee mannen in het Hollywood van de jaren vijftig, maar is door slechts een handvol mensen gezien. Entertainmentdeskundige Matt Baume legt uit wat er precies aan de hand was met Straight Jacket.

plot

In het Hollywood van de jaren vijftig moet filmster Guy Stone trouwen met een studiosecretaresse om zijn homoseksualiteit te verbergen. Sally heeft er echter geen idee van dat haar huwelijk een schijnvertoning is, en zet Guys leven op zijn kop. Dan wordt hij verliefd, op een man. Dit is heel in het kort het verhaal van de film Straight Jacket uit 2004. 

De Amerikaanse entertainmentdeskundige Matt Baume was destijd een van de weinigen die Straight Jacket heeft gezien. Het deed hem denken aan een oude rom-com zoals Rock Hudson en Doris Day die maakten in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De film werd vertoond tijdens een festival, maar daarna nooit meer.

camp klassieker 

Baume vertelt: “Ik dacht dat Straight Jacket was voorbestemd om uit te groeien tot een queer, camp klassieker, maar daarna verdween de film gewoon. De film verscheen nooit in de bioscopen, is nooit uitgezonden op tv en was ook niet verkrijgbaar via de videotheek. Twintig jaar lang vroeg ik me af waarom, en nu hebben we eindelijk antwoorden. Aan de film ging een hevige strijd vooraf, die uit de doeken wordt gedaan door de regisseur die ik sprak, Richard Day. Ook sprak ik met een aantal acteurs, die zo hun eigen verhalen hebben over Straight Jacket.”

In een video van veertig minuten ontrafelt Baume de achtergronden rond Straight Jacket. De film is overigens gewoon te zien, tegenwoordig: voor $3,99 op Prime Video.

Powered by Labrador CMS