Verbod voor behandeling jonge trans personen in Arkansas

Geen hormonen, geen medicijnen, geen operaties

Leestijd: < 1 min

De Amerikaanse staat Arkansas gaat bij wet verbieden dat minderjarige trans personen behandelingen met hormonen en medicijnen ondergaan, net als operaties. Er zijn nog zeker twintig andere staten die soortgelijke wetgeving overwegen.

De gouverneur van Arkansas had zijn veto gebruikt om de omstreden wet tegen te houden, maar dat is verworpen door een Republikeinse meerderheid in het parlement van de staat. In het Huis stemden 72 kamerleden voor de wet en 25 tegen. In de  Senaat waren dat er 25 tegen acht. Daarmee werd de meerderheid die nodig was om het veto te verwerpen, eenvoudig bereikt.

De wet treedt op zijn vroegst eind juli in werking. De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union heeft laten weten dat ze er alles aan zullen doen om de nieuwe wet aan te vechten.

Geen hormonen, geen remmers

Wat staat er precies in de wet? Dat artsen niet langer hormonen en puberteitsremmers mogen voorschrijven aan transgender jongeren onder de achttien jaar. Ook mogen die jongeren niet langer worden geopereerd en behandeld.

De gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson, noemde de wet ‘te breed en te extreem’. Hij pleitte voor meer tolerantie en zag het wetsvoorstel als ‘een product van de cultuuroorlog in de Verenigde Staten’.

Inmenging

Hutchinson zei dat er met de wet ‘een nieuwe standaard’ gecreëerd zou wourden als het gaat om inmenging in het gezag van artsen en ouders die zich ‘bezighouden met een van de meest complexe en gevoelige kwesties van jonge mensen’.

Volgens Human Rights Campaign, de grootste organisatie op het gebied van lhbtq-rechten, zijn er tenminste twintig andere staten die vergelijkbare wetgeving overwegen. In de VS zijn er bovendien meer dan honderd wetsvoorstellen ingediend die zijn gericht op de transgendergemeenschap.

Bron: Nos Nieuws

Powered by Labrador CMS