Verbod op dragshows in Florida? Hamburgerketen Mary’s steekt er een stokje voor

Leestijd: < 1 min

Gouverneur Ron DeSantis wil een verbod op dragshows in Florida als daar ook kinderen bij aanwezig zijn. Dit druist in tegen het recht op vrije meningsuiting, vindt… Hamburger Mary’s! Nu heeft de fastfoodketen een rechtszaak aangespannen om de wet tegen te houden. En gewonnen.

Fastfoodketen Hamburger Mary’s is een hamburgerketen die regelmatig dragshows organiseert onder de noemer ‘Dining with the diva’s’. De vestiging in Orlando, Florida heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gouverneur van die staat, Ron DeSantis. Ze claimen dat zijn campagne tegen lhbtq’s en dragqueens in strijd is met de Grondwet en indruist tegen het recht op vrije meningsuiting.

Drag-artiesten onderdrukt

Onlangs ondertekende DeSantis een wet waarin het dragqueens wordt verboden om shows te geven in het bijzijn van kinderen, omdat die ‘seksueel expliciet’ zouden zijn. Nadat de wet werd ingevoerd, verloor Hamburger Mary’s 20% van alle boekingen op zondag, de dag dat ze shows organiseren.

Hamburger Mary’s heeft inmiddels gelijk gekregen, want een lokale rechter heeft geoordeeld dat de drag-ban inderdaad in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Rechter Gregory Presnel licht zijn oordeel toe: “Florida heeft al statuten die kinderen beschermen tegen seksueel expliciete uitvoeringen. Dit statuut is specifiek ontworpen om uitingen van drag-artiesten te onderdrukken.”

Anti-dragwet is onduidelijk

De rechter is het bovendien eens dat de drag-ban onduidelijk is en op manieren kan worden geïnterpreteerd die inbreuk doen op het leven van lhbtq’s. In de tekst van de anti-dragwet gaat het niet specifiek over dragshows, maar het verbiedt dragqueens zich ‘onzedelijk te gedragen’ tijdens ‘live shows’ waarbij kinderen aanwezig kunnen zijn.

Ondertussen in Tennessee...

In de Amerikaanse staat Tennessee is een soortgelijke anti-dragwet van kracht. Tijdens een optreden van de band Boygenius gingen de drie zangeressen Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Julien Baker in full drag om hier protest tegen aan te tekenen.

Coverbeeld: twee eigenaren van een andere vestiging van Hamburger Mary's, met de dragqueen-mascotte van de keten

Powered by Labrador CMS