Vanaf Valentijnsdag 2020 mogen mannen met elkaar trouwen in Noord-Ierland

(en vrouwen ook met elkaar)

Leestijd: < 1 min

Trouwen konden mannen al met elkaar (en vrouwen ook) in Engeland, Wales en Schotland. Noord-Ierland bleef achterlopen binnen het Verenigd Koninkrijk. Nu is bekend dat de openstelling van het huwelijk waarschijnlijk op 14 februari ingaat. Wat betekent dat de eerste koppels op Valentijnsdag 2020 met elkaar kunnen trouwen.

Terwijl in de rest van het Verenigd Koninkrijk (dat wil zeggen in Engeland, Schotland en Wales) de openstelling van het huwelijk voor mannen- en vrouwenkoppels in 2014 werd geregeld, hield Noord-Ierland de boot af. Tot op de dag van vandaag is het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen verboden.

Maar daar komt binnenkort verandering in. In juli werd gestemd vóór de openstelling van het huwelijk. De overheid liet weten dat er enige tijd nodig is om de wetgeving aan te passen, dus ze hebben er een datum aan gekoppeld in 2020. Parlementariers hadden tot middernacht de tijd de wet aan te vechten, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. 

Aan Pink News liet de Noord-Ierse staatssecretaris, Lord Ian Duncan, weten: “Ik kan me geen betere eerste dag voorstellen dan Valentijnsdag.” Waarom het nog tot die dag duurt? “Omdat alle wetten waarin sprake is van ‘man en vrouw’ en we willen dat een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen precies hetzelfde verloopt als bij een hetero koppel.”

Powered by Labrador CMS