kunstbeurs

Van onderground gay resort op de Krim tot een regenboogmuur

Art Rotterdam 2024

Sunset Wall door Michal Kruger.
Leestijd: 1 min

Art Rotterdam vindt voor de 25e keer plaats. Tot en met zondag voor het laatst in de Van Nellefabriek, volgend jaar verhuist de kunstbeurs naar Rotterdam Ahoy. Meer ruimte, maar minder allure, want de Van Nellefabriek is een architectuuricoon en geeft extra cachet aan de duizenden kunstwerken die dit weekend te zien zijn. 

Zoals elk jaar laten in een oude machinehal dé nieuwe talenten van dit jaar hun meest recente pronkstukken zien, waarbij de opening er meteen inhakt: een regenboogmuur, of een stenen barricade?

De in Groningen wonende Zuid-Afrikaan Michal Kruger probeert met Sunset Wall een beeld op te roepen van de cirkel stenen die zijn voorvaderen rond hun boerenhoeven bouwden. Binnen was het veilig, buiten…? “Naïeve vrolijkheid contrasteert hard met de context”, concludeert de organisatie van de beurs in de catalogus van de prospects. De ruim 80 kunstenaars in de talentenhal laten het leven in al zijn facetten langskomen, in elk denkbaar medium (video, kunsthars, animaties). Wie honger heeft, kan hier bij een kunstinstallatie een boekweitpannenkoek laten bakken.

jubileum

Ook galerie Ron Mandos bestaat 25 jaar en viert dat met een overzicht van de beste alumni van kunstopleidingen uit die periode. Neem Anton Shebetko, de in Amsterdam wonende fotograaf en tekstschrijver toont intrigerende fotobewerkingen van zijn project over Simeiz, een underground gay resort op de Krim. Hij reflecteert op de fragiele toekomst van het resort onder de homofobe wetten van de Russische bezetters. 

Een schilderij van borsthaar
Schilderij van Falk Gernegroß.

Verontrustend op een goede manier zijn de schilderijen van Falk Gernegroß, (bij galerie Kleindienst uit Leipzig) die verhalen vertelt over alledaagse fenomenen en taboes: van pin-up girls en Lolita’s tot overbehaarde mannenborsten of jongetjes die gluren naar het buurmeisje. Op de beurs hangt een werk met zo’n herentorso, verpakt in een overhemd. Is het een superheld, een redder-in-the-closet? Falk geeft geen antwoorden, de kijker moet zelf zijn verhalen verzinnen. “Er zijn geen taboes als niemand beledigd is,” legt de kunstenaar uit, “de kijkers naar mijn schilderijen dragen zelf verantwoordelijkheid. Je bent een toeschouwer, een voyeur of je loopt weg…”

Art Rotterdam vindt plaats t/m 4 februari in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Dat weekend zijn er in heel Rotterdam ook nog tal van andere activiteiten de Rotterdam Art Week. Kaarten vind je op artrotterdam.com

Powered by Labrador CMS