Uit onze archieven:

Van Madonna tot Metallica: dit zijn de leukste ABBA-covers

Lekker nostalgisch luisteren (of huiveren)

Leestijd: < 1 min

Nu we weten dat er nieuw werk van ABBA aankomt, zijn we de schatkisten van YouTube ingedoken om de leukste ABBA-covers voor je op te diepen. Van Erasure tot de A*Teens en van Madonna tot Metallica: dit zijn de leukste (en de ergste).

Volgend jaar gaat een tournee van start waarbij virtuele 'Abbatars' op het podium te zien zijn die de grootste hits van ABBA zullen vertolken en een paar nieuwe songs. Dit maakte Björn Ulvaeus van ABBA eerder bekend. Het is een bedenksel van Simon Fuller, de man achter American Idol en bedenker van de Spice Girls. 

Het idee achter de tournee is een nieuwe generatie kennis te laten maken met de muziek van ABBA. Nu is die muziek eigenlijk nooit echt weggeweest. 'Dancing Queen' en andere hits zijn nog dagelijks te horen - gisteren deed de Britse premier Theresa May er zelfs nog een koddig dansje op.

Daarnaast heeft een keur aan artiesten een cover van ABBA opgenomen. Erasure kwam in de jaren negentig met een complete EP genaamd Abba-esque, waarop de ABBA-coverband Björn Again weer een eerbetoon bracht aan Erasure, met hun songs in ABBA-stijl. De titel was al net zo hilarisch: Erasure-ish.

Erasure - Take A Chance On Me

Op Abba-esque coverden Vince Clarke en Andy Bell vier songs van ABBA en gaven ze de volgende hits een jarentachtigsynthesizersausje: 'Voulez-Vous', 'Lay All Your Love On Me', 'SOS' en 'Take A Chance On Me'. Voor die laatste maakten ze een prachtige videoclip, waarin de heren zijn te zien als Agnetha en Frida in drag.

Björn Again - Stop!

Als reactie op Erasure maakte de ABBA-coverband Björn Again een aantal covers van het duo, namelijk 'A Little Respect' en 'Stop!'. Geen ABBA-hits natuurlijk, maar stel je toch eens voor dat Agnetha en Frida dit zelf zongen... Het klopt!

Metallica - Dancing Queen

Het contrast tussen Erasure en Metallica kan haast niet groter zijn. Tijdens hun concert in Stockholm eerder dit jaar besloten de hardrockers een cover te spelen van 'Dancing Queen'. Even de tanden op elkaar, die drie minuten zijn voorbij voor je het weet. Want mooi? Nee, dat is het niet.

A*Teens - Super Trouper

Is de originele ABBA wellicht meer iets voor gevorderde muziekliefhebbers, de A*Teens maakten de liedjes toengankelijk voor jongeren. Op hun album The ABBA Generation uit 1999 zongen ze dertien van ABBA's grootste hits, waarvan ze er zes op single uitbrachten. Het werden grote hits, al waren de recensenten er destijds minder over te spreken. En dat terwijl 'Super Trouper' best lekkere dance was. Simpel, dat ook. Overigens is zanger Dhani ook

Therapy? - Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)

De disco van weleer is door Therapy? vervangen door een rechttoe rechtaan rockgeluid. En dan klinkt het ineens als een heel stoer lied.

Cher - One Of Us

Vorige week bracht Cher haar 26e studioalbum uit met alleen maar ABBA-covers. Het heet Dancing Queen en heeft tot dusver vrijwel positieve recensies gekregen. Vooral 'One Of Us' krijgt lof. De versie van ABBA klinkt als een zomerbries, maar Cher maakt er een gevoelige afscheidsballad van door de beat weg te laten. Aldus Rolling Stone. Niet iedereen is even gecharmeerd van Chers overmatige gebruik van autotune op haar laatste platen, maar op deze track valt ook dat heel erg mee.

Abbacadabra - The Musical

In 1985 kwam de TROS met een muziekspecial. Abbacadabra ging over vier kinderen, die een aantal sprookjesfiguren moesten bevrijden. De muziek is gebaseerd op bestaande ABBA-nummers. Nico Haak was Pinokkio, José Hoebee speelde Sneeuwwitje, Benny Neyman was een prins en Ron Brandsteder een wolf. Bonnie St. Claire vertolkte de rol van Doornroosje. 'Thank You For The Music' werd vertaald als 'Laat het feest beginnen'. Jeugdsentiment!

Bonnie en José - Zoals vrienden doen

Bonnie St. Claire en José Hoebee hadden de ABBA-smaak te pakken, want in 1985 verscheen er een album met vertaalde covers onder de naam Herinnering. Ze vertaalden tracks als 'The Piper' ('Flierefluiter'), 'Arrival' ('Vriendschap'), 'Move On' ('Waarom'), 'Cassandra' ('Cassandra') en 'The Way Old Friends Do' ('Zoals Vrienden Doen'). Die laatste twee werden bescheiden hits.

Cliff Richard - Lay All Your Love On Me

Ook Cliff Richard laat horen over een aardig mopje ABBA te beschikken. Het intro van 'Lay All Your Love On Me' is een beetje kazig, maar Cliff ademt nu eenmaal kazigheid. 

Abbamania - Money Money Money

Ongeveer tegelijkertijd met het succes van de A*Teens kwam het Britse tv-station met een ABBA-special, waarin artiesten als Steps, Westlife, B*Witched, Stephen Gately, Culture Club, S Club 7, The Corrs en Madness liedjes van ABBA zongen. Later verscheen er ook nog een album met de titel Thank ABBA For The Music. Scroll door naar een minuut of zeven, waar Madness stuiterend 'Money Money Money' inzet. Of iets verderop, waar Boy George laat zien dat hij een heel aardige 'Voulez-Vous' in zich heeft.

Tanita Tikaram - The Day Before You Came

We twijfelden even tussen André Hazes' vertaalde versie 'Met Kerst Ben Ik Alleen', of deze van Tanita Tikaram, in de jaren tachtig het zonnetje in ieders huis met het megadeprimerende 'Twist In My Sobriety'. Tien jaar later klonk Taniet nog altijd even deprimerend, maar dat past prima bij dit lied in mineur (dat eigenlijk een erg blijde boodschap bevat).

Trouwens: had het lied 'The Minute Before You Came' geheten, dan zou het een compleet andere lading hebben gehad.

Portishead - SOS

'SOS' komt als enige lied in deze lijst twee keer voorbij, puur om te laten zien hoe artiesten een lied als dit compleet naar hun hand weten te zetten. Portishead maakt er een dramatische, beklemmende triphopversie van. Doodeng als je dit in het donker beluistert, maar o zo mooi.

Peter Cetera - SOS

De voormalige zanger van Chicago geeft 'SOS' een jarentachtig midtempo powerballad-makeover. Als zangeres Ronna Reeves hem bijvalt, klinkt het ineens toch weer heel erg ABBA.

Hazell Dean - SOS

Verrassing! Nog een 'SOS'-je dan. Hazell Dean was de kortpittig bekapselde Stock Aitken & Waterman-zangeres uit de jaren tachtig die eigenlijk als enige nooit grote hits scoorde. Althans: niet in Nederland. In haar versie is 'SOS' een al even kortpittige dancetrack. Hazell Dean deed in 1995 al een 'Chertje'. In dat jaar bracht ze een album uit dat volledig bestond uit ABBA-covers. Haar versie van 'The Winner Takes It All': best leuk.

Meryl Streep - Mamma Mia

Een lied uit de Mamma Mia-film mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst als deze. Meryl Streep is wellicht de beste actrice ter wereld, als zangeres moet ze iedereen in dit overzicht (op Metallica na) voor zich laten gaan. Maar wat geeft het: zoals Meryl Streep 'Mamma Mia' zingt is gewoon heel erg aanstekelijk.

André Rieu - Fernando

We blijven nog even in het hoekje 'sfeerverhogende dan wel sfeerverpestende muziek'. André Rieu tovert voor zijn versie van 'Fernando' een heuse panfluit tevoorschijn. Doe je ogen dicht en je ziet de konijntjes uit Art Garfunkels 'Bright Eyes' voorbij rennen. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hier is een plaat van André Rieu van drie kwartier met ALLEEN MAAR ABBA!

Nana Mouskouri - Ich Leb Im Traum

Omdat alles in het Duits nét een stukje mooier klinkt, plukken we de volgende omschrijving rechtstreeks onder de video vandaan op YouTube: "Nana Mouskouri singt - (Ich glaub an wunder) - das ist original von ABBA, - (I have a dream) - Nana singt diese lied mit den herzen, für mich ist sensationell und Unvergleichlich, das ist ein kleines Geschenk direkt aus Brasilien für alle Liebe Gäste von Youtube."

E-Rotic - The Winner Takes It All

Sommige artiesten zijn echt schaamteloos. Tegen de mensen van E-Rotic - bekend van liedjes als 'Max Don't Have Sex With Your Ex', 'Fred Come To Bed' en 'Fritz Love My Tits' - zou je willen schreeuwen: "Van ABBA blijf je af!" Maar zit je eenmaal in het ritme van hun 'The Winner Takes It All', dan valt op dat zangeres Lyane Leigh eigenlijk een heel mooie stem heeft. Jammer van de rest van haar repertoire.

Bananarama - Waterloo

In hun langdurige carrière hebben de meiden van Bananarama al heel wat covers opgenomen, met wisselend succes. Shocking Blue's 'Venus' was prachtig (en haalde de nummer één-positie in de VS), maar hun versie van de Beatles-hit 'Help' was best suf. In die laatste categorie valt helaas ook 'Waterloo', dat maar voort plinkieplonkt. Langs een lelijke gitaar ook nog.

Sinéad O'Connor - Chiquitita

Op momenten dat Sinéad O'Connor met beide benen stevig op de grond staat, is haar muziek prima te pruimen. Haar versie van 'Chiquitita' is aards en folky. En terwijl jij dit bekijkt heeft Sinéad toch maar mooi haar hele keukentje weer op orde.

Army of Lovers - Hasta Mañana

Van alle artiesten in dit overzicht is het heel gek dat juist Army of Lovers maar één liedje van ABBA heeft gecoverd. En dat hadden ze beter niet kunnen doen, al zijn er vast mensen die dit opzegversje kunnen waarderen.

The Radios - Does Your Mother Know

Een piepjonge Bart Peeters (waar is die eigenlijk gebleven) speelt hier live een stevige versie van dit stoutste ABBA-liedje, op 'When I Kissed The Teacher' na. 

Dana Winner - Geef me een zwoele zomer

We hebben er net eentje achter de rug, dus blikken we even terug met Dana Winner (die jammergenoeg niet Winter heet). Haar stem en haar accent zijn al net zo zwoel. Het origineel van ABBA, 'Put On Your White Sombrero', is nooit op single uitgebracht. Wat jammer is, want het is een prachtig liedje en had het verdiend een megahit te zijn.

Salma & Sabina - Kabhi Kabhi

In 1979 verscheen het album ABBA in Hindi, gemaakt door een keur aan artiesten. Het origineel van Ranjana Pethe & Shrikant Pargaonkar kreeg in 1992 een remake van Salma & Salmina. Een cover van een cover dus. 

The Carpenters - Thank You For The Music

Eens, lang geleden, was 'easy listening' nog geen vieze term maar stond het voor pure muzikaliteit. Wie dat als geen ander in de vingers hadden, waren Karen en Richard Carpenter. Hier buigen broer en zus zich over misschien wel het tuttigste lied dat ABBA ooit heeft uitgebracht. Ze maken er een prettig swingende live-versie van die mooier is dan het origineel.

Blancmange - The Day Before You Came

Vooruit, nog een versie van 'The Day Before You Came', om die mistroostige variant van Tanita Tikaram uit je geheugen te bannen. De jongens van Blancmange waren de mooiboys van een muziekstroming binnen de new wave, de New Romantics. De muziek was gloom, doom en een vleugje gothic maar altijd met een hang naar hitparadepop. En de acts waren gehuld in mooie kleding. Zo ook Blancmange, die hier in smetteloos wit de video van ABBA naspelen. En wie Agnetha in de video heeft geshopt, verdient een koekje.

Evan Dando - Knowing Me, Knowing You

Met z'n dromerige stem (en dito hoofd) was Evan Dando het gezicht van de Lemonheads, die ergens in grungy tijden een integer tegengeluid lieten horen met een hitjs als 'Into Your Arms' en later ook nog de single 'Big Gay Heart' uitbrachten. Zijn versie van 'Knowing Me, Knowing You' is een akoestische gitaarcover, die al net zo dromerig klinkt.

Stars On 45 - ABBA Medley

Onze eigen Stars On 45 mogen natuurlijk niet ontbreken. Die brachten begin jaren tachtig de ene na de andere medley uit, waarin ze hits aan elkaar knoopten die zich allemaal in hetzelfde tempo voortsleepten. Wederom bést leuk.

Madonna - Like An Angel Passing Through My Room

Tot slot sussen we je in slaap met Madonna's narcoleptische versie van deze onontdekte ABBA-gem. Deze track is nooit officieel uitgebracht, maar dat Madge fan is wisten we natuurlijk al van haar 'Hung Up' met de bekende 'Gimme Gimme'-sample. Als bonus bij 'Like An Angel' zit er ook nog een video aan vastgeplakt vol mannelijk schoon. 

Powered by Labrador CMS