Uitbraak apenpokken voorbij piek: vaccinatiecampagne stopt

Leestijd: < 1 min

Het aantal besmettingen met apenpokken is na een zomerpiek dusdanig afgenomen dat het RIVM binnenkort stopt met de vaccinatiecampagne. De afgelopen week kregen slechts negen mensen de diagnose. De ziekte is echter niet verdwenen, waarschuwt het RIVM.

Het apenpokkenvirus verspreidt zich via nauw lichamelijk contact. Het blijft belangrijk om alert te zijn op klachten bij jezelf en je partner, zegt het RIVM. Henry de Vries, bijzonder hoogleraar huidinfecties aan het AMC, zegt tegen Nos.nl: “Je ziet dat het aantal besmettingen overal in Europa is teruggelopen. Ook in Amerika en Brazilië, waar het virus zich na de eerste golf in Europa verspreidde, dooft het virus uit.”

Onderzoek

Er loopt momenteel een onderzoek of de afname het gevolg is van de vaccinatiecampagne. Interessant is dat Spanje nauwelijks vaccins ter beschikking had, maar dat ook daar het aantal gevallen fors is teruggelopen. De Vries verklaart dit als volgt: “Dat heeft waarschijnlijk te maken met groepsimmuniteit. Het virus dooft uit omdat mensen die er het vatbaarst voor zijn het oplopen en er daarna immuun voor worden. Ze kunnen het dan niet opnieuw doorgeven aan iemand anders.”

Een vaccinatiecampagne versnelt dat proces, zegt de Vries. “Dan heb je sneller het punt bereikt waarop de overdracht tussen mensen kleiner wordt.”

Gedragsverandering

Ook gedragsverandering heeft bijgedragen aan het uitdoven van het virus. Het advies was om het aantal sekspartners te verminderen. "Daar is heel erg op ingezet en daar is ook echt gehoor aan gegeven", aldus De Vries.

Coverbeeld: Istock

 

Powered by Labrador CMS