Twee doden, 21 gewonden bij aanslag op gaybar in Oslo

“Het lijkt erop dat de mensen zijn vermoord om wie ze zijn”

Leestijd: < 1 min

In de Noorse hoofdstad Oslo, waar deze week Pride werd gevierd, opende een man afgelopen nacht het vuur op het publiek van gaybar London Pub. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en raakten 21 mensen gewond. De politie vermoedt dat er sprake is van een terroristische aanslag.

Het schietincident vond afgelopen nacht om 01.15 uur plaats in London Pub, een populaire gaybar in het centrum van Oslo. Volgens een verslaggever van de Noorse omroep NRK die getuige was van het incident, pakte de dader vlak na binnenkomst een wapen uit zijn tas en begon hij om zich heen te schieten. Daarop ontstond paniek. Sommigen renden weg, anderen zochten dekking in de kelder van het café.

Vermoedelijk opende dezelfde man ook het vuur op een naastgelegen jazzcafé en een eetgelegenheid. Deze zaken worden eveneens als plaatsen delict beschouwd door de politie.

Onderzoek

Kort na het incident werd een verdachte aangehouden in de buurt van de plaats delict. Het betreft een 42-jarige man Noorse man van Iraanse komaf. De man zou een bekende van de politie zijn, die eerder werd veroordeeld voor geweldspleging. De Noorse politie onderzoekt momenteel of de Pride het doelwit was van de schutter en vermoedt dat de man een terroristisch motief had. Het lijkt er vooralsnog op dat de schutter alleen heeft gehandeld.

Pride afgelast

Sinds vorige week zaterdag werd in Oslo de jaarlijkse Pride gevierd, waarbij door de stad met verschillende bijeenkomsten en evenementen aandacht werd gevraagd voor lhbtq-rechten en diversiteit. Na de schietpartij van afgelopen nacht heeft de organisatie besloten de rest van het evenement, waaronder de Pride-optocht die vandaag zou plaatsvinden, af te gelasten.

Schok en verdriet

De Noorse koning Harald liet vandaag in een verklaring weten dat hij en de rest van de koninklijke familie geschokt zijn. “We leven mee met alle nabestaanden en getroffenen en wensen iedereen die nu bang, bezorgd en verdrietig is veel sterkte toe.”

COC Nederland noemt de schietpartij tegenover persbureau ANP “afschuwelijk en onvoorstelbaar”. “Het lijkt erop dat de mensen zijn vermoord om wie ze zijn. Iedereen is aangeslagen, boos en verdrietig. Maar tegelijk heerst er ook een gevoel van strijdbaarheid, van ‘we laten ons als gemeenschap niet intimideren en terug de kast in duwen’."

Bronnen: NOS, ANP, RTL Nieuws
Beeld: Visit Oslo/ Christian Rafn

Powered by Labrador CMS