Nachtvlinder

“Twee dagen nadat ik protesteerde voor homorechten werd ik op straat aangevallen”

Drag performer Sletlana

Leestijd: < 1 min

Costas, beter bekend als drag performer Sletlana, vluchtte in 2017 naar Nederland. “Ik ben hier véél vrijer dan in Oekraïne.”

Je komt oorspronkelijk uit Oekraïne, waar het niet makkelijk is om openlijk homoseksueel te zijn. Was je, toen je daar woonde, activistisch?
“Absoluut. Op Coming-outdag stond ik in het centrum van Dnipro met een regenboogvlag te zwaaien als protest. Twee dagen later werd ik vlakbij m’n appartement aangevallen. Ik deed ook mee aan pride-optochten, dat zorgde ervoor dat ik werd bedreigd door jongens van een ‘white pride’ organisatie; ze zeiden dat ze me zouden vermoorden als ik niet zou ophouden met mijn ‘homo-propaganda’.”

Deed je in Oekraïne ook al aan drag?
“Ja, ik ben in 2014 begonnen, toen ik 17 was.”

Hoe besloot je om naar Nederland te verhuizen?
“Ik was erg depressief. Een vriend van me, die ook drag doet, had last van hetzelfde. Hij leeft met hiv, en in Oekraïne was het heel moeilijk voor hem om aan medicijnen te komen. Op een dag besloten we om onze spullen in te pakken en naar Nederland te vertrekken. Ik denk dat Nederland, van alle landen in Europa, de beste mensenrechten heeft.”

“Oekraïne wordt gezien als veilig voor LHBTQ’s, terwijl zij juist nog zóveel geweld ervaren”

Voelde je je in Nederland meteen vrijer?
“Ik ben hier véél vrijer dan in Oekraïne. Ik woon hier nu een jaar, en ik heb ontdekt dat ook in Nederland nog genoeg te doen is, maar we zijn hier min of meer veilig. Mensen zijn hier heel open. Maar dragqueens worden ook hier lastiggevallen.”

Ben je hier ook activistisch?
“Ja, ik doe aan drag activisme. Ik heb opgetreden op het Pride Ball, en ook tijdens de Wereld Aidsconferentie. We houden ons ook bezig met awareness omtrent PrEP, hebben geld ingezameld voor het Aids Fonds, noem maar op.”

Eind november zijn protesterende trans-activisten in Oekraïne aangevallen. Wat doet het met je als je zulk nieuws leest?
“Daar word ik heel erg boos van. Vooral omdat ze júist protesteerden voor gelijke rechten en meer acceptatie. Geweld lokt alleen maar meer geweld uit.”

Nachtvlinder Sletlana
Nachtvlinder Sletlana

Waar komt de naam Sletlana vandaan?
“In Oekraïne had ik een andere naam, vernoemd naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Dat is een historisch belangrijk plein, dat een grote rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheid van Oekraïne. Het plein heet Majdan, en ik heette Majdana. Maar hier kennen mensen die naam niet, dus een Nederlandse vriend bedacht de naam Sletlana voor me. Het klinkt als de naam van een Russische vrouw, en het beschrijft me goed, denk ik. In het begin deed ik drag zonder baard, maar toen m’n baard meer begon te groeien was ik eerlijk gezegd te lui om hem af te scheren, dus besloot ik hem maar te laten staan.”

Wat is je ambitie?
“Ik wil eerst politieke vrijheid: ik wacht er nog steeds op om m’n paspoort terug te krijgen zodat ik kan reizen. Ik heb nog geen verblijfsvergunning, omdat Oekraïne wordt gezien als veilig land voor LHBTQ’s. Terwijl er zóveel geweld jegens LHBTQ’s is daar. Er zijn pas nog twee homomannen vermoord vanwege hun seksuele voorkeur. Dat zegt volgens mij genoeg. Maar ik heb een goede advocaat die me helpt bij mijn procedure, dus ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Ondertussen blijf ik optreden.”

Foto: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS