Tsjechië stemt voor mogelijke openstelling huwelijk

Leestijd: < 1 min

Wordt Tsjechië het eerste land in Oost-Europa waar het huwelijk wordt opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht? Er ligt een wetsvoorstel om het huwelijk te definiëren als ‘een verbintenis tussen twee personen’. Maar het is nog niet zeker of er een meerderheid is die de wet zal steunen.

Het Tsjechische parlement neemt een wet in behandeling waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als ‘een verbintenis tussen twee personen’. Daar stemde de Tsjechische Tweede Kamer op donderdag 29 april mee in.

Tegenvoorstel

Er zijn echter verkiezingen op komst, en er ligt een tegenvoorstel die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht juist wil verbieden. En ook dat wetsvoorstel moet nog behandeld worden.

De kans bestaat dat Tsjechië het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkent. Daarmee is het land het eerste in Oost-Europa waar dit mogelijk zal zijn. Er zijn echter nog wat beren op de weg: zowel de Tweede als de Eerste kamer van het Tsjechische parlement moet de wet aannemen.

Discussie

Daarbij is onzeker of er een meerderheid is, want binnen de Tsjechische partijen is nog aardig wat discussie over het onderwerp. Dan zijn er ook nog parlementsverkiezingen op komst, die de verhoudingen weer kunnen veranderen.

Er is bovendien behoorlijk wat tegenstand tegen het wetsvoorstel. In de aanloop naar het debat dat alleen nog maar ging over het behandelen van de weet, liet een parlementariër weten ‘nog liever uit een raam te springen dan geadopteerd te worden door een homostel’.

Homofobie

In verschillende Oost-Europese landen is sprake van een toename van homofobie, bijvoorbeeld in Hongarije en het aangrenzende Polen. Volgens The Times heeft de Tsjechische politicus Marek Benda zich uitgesproken tegen het huwelijk. “We hoeven niet elke stommiteit van het Westen te imiteren. Ik zal niet stemmen voor de volgende stap in de culturele revolutie.”

Bron: OUTtv / Attitude | Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS