Tsjechië stemt tegen openstelling huwelijk

Leestijd: 1 min

Het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft een voorstel afgewezen om het huwelijk open te stellen voor iedereen. Dat is een tegenvaller, want een meerderheid van de Tsjechische bevolking is juist voor die openstelling.

In Tsjechië is het sinds 2006 mogelijk om een geregistreerd partnerschap vast te leggen voor koppels van hetzelfde geslacht. Ze mogen samen echter geen onroerend goed bezitten en komen ook niet in aanmerking voor een weduwen- of weduwnaarspensioen.

geen huwelijk, wel adoptie

Het huwelijk was tot dusver beperkt tot heterostellen. Een nieuw wetsvoorstel had daar verandering in moeten brengen, maar het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft hier woensdag tegen gestemd.

Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, maar alleen als een van de partners de biologische ouder is van het te adopteren kind.

58% is voor

Met het afwijzen van het huwelijk laat het Lagerhuis zich van een conservatievere kant zien dan de bevolking van Tsjechië. Vorig jaar bleek uit een peiling van het Tsjechische onderzoekbureau CVVM dat 58% van de respondenten voor de invoering is van het huwelijk voor iedereen, ongeacht het geslacht van de partners. 38% was tegen en 4% was neutraal.

In de Europese Unie staan steeds meer lidstaten toe dat het huwelijk voor iedereen is. Eerder deze maand nog gaf een grote meerderheid van het Griekse parlement zijn zegen aan de openstelling van het huwelijk.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS