Trumps discriminerende verordening voor trans personen geblokkeerd

Leestijd: < 1 min

Een discriminerende verordening waarbij zorgverleners hulp aan transgender personen mochten weigeren zou op 18 augustus ingaan. Een rechter heeft de nieuwe regelgeving een dag van tevoren geblokkeerd omdat die in strijd zou zijn met een besluit van het Hooggerechtshof.

Trump probeert regelmatig wetgeving terug te draaien of in te voeren die nadelig is voor transgender personen. Zo zijn die bijvoorbeeld niet langer welkom in het leger.

Met de laatste verordening wil Trump conservatief Amerika aan zich binden, met het oog op de verkiezingen. De Department of Health and Human Services (DHHS, oftewel het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken) wilde op 18 augustus een verordening invoeren die het zorgverleners mogelijk maakt transgender personen te discrimineren. Zij genieten nu bescherming dankzij regelgeving, die Trump met de nieuwe verordening wilde terugdraaien.

Rechter Frederic Block van het US District Court in Brooklyn heeft daar nu een stokje voor gestoken. Hij verwijst naar recente wetgeving van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de Supreme Court. Die besloot eerder dit jaar dat er niet gediscrimineerd mag worden op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

“Als het Supreme Court een belangrijk besluit neemt, is het verstandig om pas op de plaats te maken en te kijken naar de impact van dat besluit. Nu het ministerie hier geen rekening mee houdt, zal de rechter de verordening tegen moeten houden.”

In juni, de officiële Pride-maand in de Verenigde Staten, kwam DHHS ook al met negatief nieuws voor trans personen op de proppen. Toen wilden ze een verordening van Barack Obama herzien die discriminatie op basis van sekse tegengaat. Ze wilden terug naar de situatie waarbij mensen alleen als man of als vrouw worden gezien. Dit kan leiden tot discriminatie.

Bron: Attitude / Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS