George Platt Lynes

Trailer: deze homo-erotische foto’s van George Platt Lynes zijn bijna 100 jaar oud

Bekijk hier de foto's en een impressie van de documentaire

Leestijd: 1 min

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werkte fotograaf George Platt Lynes voor magazines als Vogue en Harper’s Bazaar. Daarnaast legde hij een privécollectie aan met homo-erotische fotokunst, die hij vlak voor zijn dood grotendeels heeft vernietigd. Dacht men. Want later bleek dat hij die collectie had nagelaten. Vorig jaar is er een documentaire over gemaakt, die binnenkort in Londen is te zien. Bekijk hier de trailer en de foto’s!

Wanneer je de foto’s ziet van George Platt Lynes, zou je kunnen denken dat die recentelijk zijn gemaakt. Het zijn intieme portretten van mannen in al hun glorie, maar toch echt alweer bijna honderd jaar oud.

homo-erotische kunst

George Platt Lynes werkte als commercieel fotograaf en voor magazines als Vogue, Harper’s Bazaar en Town & Country. Daarnaast legde hij een privécollectie aan met homo-erotische kunst waarvoor hij zijn vrienden liet poseren, maar ook modellen en acteurs (onder wie de bekende acteur Yul Brenner).

In 1955 overleed de fotograaf aan de gevolgen van longkanker, hij werd slechts 48 jaar. Lang werd verondersteld dat Platt Lynes zijn persoonlijke archief had vernietigd, maar later kwam aan het licht dat hij zijn fotocollectie had nagelaten aan het Kinsey Institute. Platt Lynes was goed bevriend met Dr. Alfred Kinsey, die baanbrekend onderzoek verrichtte op het gebied van onder meer homoseksualiteit.

hidden master

Onlangs is er een documentaire verschenen over het werk van Platt Lynes. Art director Sam Shahid zet de fotograaf in de spotlights met Hidden Master: The Legacy of George Platt Hynes. De film was vorig jaar al te zien tijdens verschillende lhbtiq+-filmfestivals en de volgende stop is het BFI Flare Festival in Londen, waar de film wordt vertoond op 17 en 18 maart. Tickets zijn te koop via de website van de film, HiddenMasterFilm.com.

Hieronder een selectie van het bijbehorende Instagram-account, gevolgd door de trailer.

Powered by Labrador CMS