Tom Daley maakt documentaire over homofobie: Illegal To Be Me

Dinsdag 9 augustus op BBC One

Leestijd: < 1 min

Binnen de Gemenebest zijn er nog altijd 35 landen waar homoseksualiteit strafbaar is. In een nieuwe documentaire genaamd Illegal To Be Me onderzoekt schoonspringer en activist Tom Daley hoe het voor lhbtq’s is om in die landen te leven. Op 9 augustus te zien op BBC One.

In de documentaire Tom Daley: Illegal To Be Me onderzoekt de schoonspringer hoe het is gesteld met de lhbtq-rechten in de landen van de Gemenebest. Tijdens de Commonwealth Games 2022, die worden gehouden in Birmingham, liep Daley mee in de openingsceremonie. Hij zwaaide met een Progress Pride-vlag om een statement te maken tegen homofobie.

35 landen 

Het is voor hem het sluitstuk van het werk aan zijn documentaire, waarin hij laat zien welke landen van de Gemenebest het meest homofoob zijn. Hij sprak hiervoor met verschillende mensen, onder wie de enige openlijk homoseksuele atleet in het nationale sportteam van Jamaica, Michael Gunning. En Dutee Chand, de enige openlijk homoseksuele atleet in India en de zwemmers Theresa Goh en Amini Fonua, die zich uitspreken voor lhbtq-rechten in respectievelijk Singapore en Tonga.

Daley heeft becijferd dat er nog altijd 35 landen zijn binnen de Gemenebest waar homoseksualiteit in meerdere of mindere mate strafbaar is. In zijn documentaire werpt Daley de vraag op wat de organisatie van de Commonwealth Games daartegen zou kunnen doen. De schoonspringer sprak niet alleen met atleten, maar ook met activisten uit verschillende landen, die uitleggen hoe het koloniale verleden nog altijd doorwerkt in bijvoorbeeld Nigeria of Jamaica.

Niet veilig

In een statement over de documentaire schrijft Daley: “Ik heb mijn hele leven te maken gehad met homofobie, wanneer ik wedstrijden had in landen waar het illegaal is om te zijn zoals ik. Ik voelde me daar niet veilig.” Hij beseft dat hij het privilege heeft om terug te keren naar zijn eigen, veilige Groot-Brittannië en zich nauwelijks kan voorstellen hoe het is om daadwerkelijk in zo’n land te leven. “We werken daarom aan een campagne die meer is dan alleen een documentaire waar je een uur naar kijkt en daarna weer verdergaat met iets anders. We wilden iets maken dat echt het verschil maakt.”

Tom Daley: Illegal To Be Me is te zien op BBC One, op dinsdag 9 augustus om 22:00 uur (Nederlandse tijd).

Coverbeeld: Michael Gunning en Tom Daley, foto BBC

Powered by Labrador CMS