Tom Daley: landen waar homoseksualiteit illegaal is tóch niet verbannen van sportevenementen

Nieuw inzicht dankzij documentaire

Leestijd: < 1 min

Tot voor kort riep Tom Daley regelmatig op om landen waar homoseksualiteit illegaal is, uit te sluiten van het organiseren van wereldwijde sportevenementen. Nu denkt hij daar anders over. “Door te zeggen dat je die landen moet verbannen, zorg je ervoor dat lhbtq’s in die landen juist het doelwit worden. En dan wordt de onderdrukking alleen maar groter.”

De 28-jarige schoonspringer was vorige week te zien op BBC One met zijn documentaire Tom Daley: Illegal To Be Me. Hierin bracht hij bezoek aan een aantal landen binnen de Gemenebest die lhbtq-rechten aan hun laars lappen en waar homoseksualiteit in sommige gevallen zelfs kan leiden tot de doodstraf. Hij sprak in die landen met sporters en andere betrokkenen.

Nieuwe inzichten

Door die documentaire deelt Tom Daley nu zijn nieuwe inzichten. “Ik ging van start met de gedachte om alle landen met anti-lhbtq-wetten te verbieden sportwedstrijden te organiseren. Daar was ik zeer stellig over. Tijdens mijn reis door de Gemenebest-landen kwam ik ook in Pakistan. Daar zeiden atleten die ik sprak, dat een ban geen enkel verschil zou maken.”

Hij kwam tot zijn nieuwe inzicht na de gesprekken met activisten en atleten. “Ze wezen me op het volgende. Door te zeggen dat je die landen moet verbannen, zorg je ervoor dat lhbtq’s in die landen juist het doelwit worden. En dan wordt de onderdrukking alleen maar groter.”

Manifest

Hij ziet nu liever dat landen die een sportevenement organiseren, vooraf een manifest moeten ondertekenen dat pro-lhbtq is. “In plaats van landen te verbieden, bied je ze de mogelijkheid om te veranderen. Doen ze dat niet, dan sluiten landen zichzelf uit door te accepteren dat ze geen geschikte gastheer zijn omdat ze niet passen bij de waarden van het evenement.”

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS