Toch onderzoek naar ‘homogenezing’ in Nederland

Leestijd: < 1 min

Hoewel minister Hugo de Jonge vorige week nog tegen was, komt er toch een onderzoek naar het aantal conversietherapieën en homogenezingsbehandelingen in Nederland. Het Ministerie van VWS gaat nu bekijken hoe ze dit onderzoek vorm kunnen geven.

D66, PvdA en GroenLinks hadden een motie ingediend voor een onderzoek naar zogeheten homogenezingsbehandelingen en conversietherapieën in Nederland. Dit naar aanleiding van het programma van Ewout Genemans, waarin mensen aan het woord kwamen die een dergelijke behandeling hadden ondergaan of anderen hadden geadviseerd om na te denken over een conversietherapie.

Het is niet duidelijk in welke mate dergelijke behandelingen worden aangeboden in Nederland. Om dat in kaart te brengen, hadden de drie hierboven genoemde partijen een motie ingediend.

Vorige week nog ontraadde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog om de motie te ondersteunen. Hem leek het zinvoller om eerst bij het COC en aan kerkelijke genootschappen gelieerde LHBTQ-organisaties te peilen welke signalen zij hierover opvangen. Zonder een dergelijk voorgesprek leek het hem weinig zinvol om een dergelijk onderzoek vorm te geven.

Het advies van De Jonge heeft de Kamer in de wind geslagen. D66-kamerlid Vera Bergkamp heeft het kabinet nu gevraagd om binnen een maand aan te geven hoe de motie zal worden uitgevoerd.

Eerder maakte Een Vandaag een reportage over conversietherapie.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Powered by Labrador CMS