To Wong Foo

To Wong Foo-acteur John Leguizamo onthult met welke concullega het lastig werken was…

Leestijd: 2 min

To Wong Foo is een film uit 1995 met Patrick Swayze, Wesley Snipes en John Leguizamo. Ze spelen drie dragqueens die met autopech stranden in een Amerikaans plaatsje vol rednecks en besluiten daar hun act op te voeren. Een soort ‘poor men’s Priscilla’, dus. Leguizamo vertelt nu met welke acteur het lastig werken was, en waarom.

De volledige naam van de film luidt To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar. De film verscheen in 1995, een jaar na The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Maar waar Priscilla werd geroemd, kreeg To Wong Foo een magere score van 41% op filmsite Rotten Tomatoes. Desondanks heeft de film door de jaren heen een cultstatus gekregen.

miss drag queen of america

In de film zijn Patrick Swayze, Wesley Snipes en John Leguizamo te zien als de dragqueens Vida, Noxeema en Chi-Chi. Ze zijn op een roadtrip, onderweg naar Hollywood om daar mee te doen aan de ‘Miss Drag Queen of America Pageant’. Halverwege krijgen ze echter autopech en de drie stranden in een klein plaatsje genaamd Syndersville, waar niet de meest progressieve mensen wonen.

Terwijl ze wachten tot hun auto is gerepareerd, besluiten Vida, Noxeema en Chi-Chi hun act als dragqueens op te voeren in Syndersville. Aanvankelijk leidt dit tot scheve ogen, maar al snel slaat de stemming ten positieve om en sluiten de mensen de dragqueens in hun hart.

neurotisch en onzeker

Leguizamo gaf onlangs een interview aan Andy Cohen, die een radioshow heeft op SiriusXM. Hij vertelde daar dat To Wong Foo veel voor hem heeft betekend, en wat hij ermee voor anderen heeft kunnen doen. “Er komen regelmatig mensen op me af die trans zijn, bi of gay. Ze vertellen dan dat ze dankzij mijn personage het vertrouwen hadden om uit de kast te komen voor hun ouders. Dit is wat kunst in mijn ogen zou moeten doen.”

Daarna vertelde hij over de spanningen achter de schermen. Met Wesley Snipes kon Leguizamo prima overweg: “We zijn allebei mensen van kleur, en we snapten elkaar.” Maar met de inmiddels overleden Patrick Swayze ging het er minder vanzelfsprekend aan toe. “Om te beginnen: rust in vrede, ik hield van hem. Maar het was gewoon moeilijk om met hem samen te werken. Hij was neurotisch, net als ik, maar ook een beetje onzeker.”

boos en overstuur

Zelf hield Leguizamo ervan om tijdens de opnames te improviseren. “Dat leek Swayze niet te kunnen bijhouden. Dus zei de regisseur tegen me dat ik dat niet moest doen, want het zou Swayze boos en overstuur kunnen maken. 

Bekijk hier de trailer van To Wong Foo.

Powered by Labrador CMS