Baardverhalen

“Tien jaar terug had ik nooit geloofd dat ik er nu zo uit zou zien”

Trans man Ryan over zijn baard

Leestijd: < 1 min

Drie trans mannen vertellen over de band met hun baard. Ryan van Baal (24) heeft sinds 4 jaar een baard. “Tien jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik er nu zo uit zou zien.”

“Cisgender mannen – dat zijn mannen wiens genderidentiteit overeenkomst met hun geboortegeslacht – komen weleens naar me toe om te vertellen dat ze jaloers zijn op mijn baard. ‘Moet je ook een spuitje anders?’ vraag ik hen dan. Het voelt als een groot compliment.

Mijn baard is echt een onderdeel van mijn identiteit. Het maakt me compleet. Laatst werd ik op Facebook ineens aangesproken door een twintiger met een volle, rode baard. Hij complimenteerde me met de mijne en nodigde me uit voor een baardmannengroep. Daarin delen mannen - de meesten cisgender - tips, tricks en foto’s van hun baarden en snorren.

Ik ben een metalhead en baarden maken een groot deel uit van die community. Metalmuziek is voor mij een uitlaatklep in tijden dat ik niet lekker in mijn vel zit. Dan zet ik mijn koptelefoon op en ga achter mijn drumstel zitten. Het heeft me ook geholpen tijdens mijn transitie.

“Ik ben geen softie en wil meer zijn dan een standaard baarddrager”

Over een paar jaar is mijn baard hopelijk minimaal dubbel zo lang. Ik wil hem namelijk in een vlecht dragen, tot ongeveer halverwege mijn middel. Die baardvlechten zag ik voor het eerst in films, bij Vikingen. Mannen met een vlecht in hun baard zijn meestal de wat ruigere types, de echte rouwdouwers. Zo zie ik mezelf ook. Ik ben geen softie en wil meer zijn dan een standaard baarddrager. Waarschijnlijk is mijn baard over een jaar of vijf ook helemaal grijs; de eerste grijze hoofdharen heb ik namelijk al gevonden.

Tien jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik er nu zo uit zou zien. Ik had überhaupt niet gedacht dat ik hier nog zou zitten. Ik heb een zware periode achter de rug, maar uiteindelijk heeft het positief uitgepakt. Nu zit ik hier, met deze supermooie baard.”

Lees ook het baardverhaal van Davin en het baardverhaal van Laurens.

Fotografie: Prins de Vos
Concept: The Transketeers
Bloemsierkunst: Noortje Laan
Met dank aan Museum Willet-Holthuysen

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Philips Male Grooming.
Jezelf kunnen zijn en ontdekken wie je bent en wat je wilt, is een reis die je hele leven lang duurt. Laat je niet definiëren door wat anderen vinden wie je moet zijn. Omarm je eigen instincten en doe daarbij wat goed voelt! Philips Male Grooming support iedereen die doet wat goed voelt en dit uitdraagt! #DoWhatFeelsRight #PhilipsMaleGrooming #MakeLifeBetter

Powered by Labrador CMS