The Ozard of Wiz: eigenzinnig theater met een all-queer cast en crew

17 december in première, bekijk alvast een video

Leestijd: < 1 min

Wat als je nergens bij hoort omdat je niet bent zoals iedereen had gehoopt? Dat is het thema van theatervoorstelling The Ozard of Wiz, die vogue, popmuziek en melancholie overgiet met een seventies sausje. Première: 17 december. Bekijk hier alvast een video.

Op zaterdag 17 december 2022 gaat The Ozard of Wiz in première in het Maaspodium in Rotterdam. Het is een ontroerende en eigenzinnige theatervoorstelling met een all-queer cast & crew die vogue, popmuziek en melancholie in een seventies sausje presenteert.

Voor deze productie slaat Maas theater en dans enthousiast de handen inéén met ROSE stories, met dans van Kiki House of Angels en kostuums van MAISON the FAUX. Na de première in Rotterdam toert de voorstelling tot begin maart door Nederland.

Een tijd vóór de schaamte

Wat als je nergens bij hoort, omdat je niet de persoon bent waar iedereen op had gehoopt? In de nieuwe voorstelling van René Geerlings gaan 7 bijzondere mensen terug naar hun kindertijd, een tijd vóór de schaamte. Allemaal hopen ze uiteindelijk bij The Ozard of Wiz te krijgen waar ze hun hele leven al naar op zoek zijn: een thuis, moed, hersenen en een hart. 

De voorstelling belicht het sterke contrast tussen de uitbundigheid en extravaganza van de ballroom scene en de kwetsbaarheid van mensen die anders zijn. Er is veel ruimte voor zachtheid en de innerlijke strijd die iedereen mens weleens voert, waarmee de voorstelling juist de moeizame momenten van het bestaan extra aandacht geeft. 

Choreografie

Dans in de voorstelling wordt gechoreografeerd door niemand minder dan Guilliano Pinas, vader van Kiki House of Angels, de bekende Ballroom House uit Rotterdam. Als centraal persoon in de tv-documentaire Father Figure, staat hij de bekend als dé aanjager van de voguing en ballroom scene van Rotterdam. Voor het eerst choreografeert hij nu voor het theater met hulp van bekende dansers uit Kiki House of Angels.

Kostuums

De kostuums in The Ozard of Wiz worden ontworpen door Gieskes-Strijbis Podiumprijs winnaars van 2021 én Cultuurfonds Mode Stipendium 2022 winnaars, MAISON the FAUX. Joris Suk over de kostuums: “Binnen het kostuumbeeld zijn we op zoek gegaan naar een destillatie of essentie van de welbekende Wizz personages. Al deze personages hebben we vertaald naar archetypische kledingstukken, materialen, kleuren en prints. Hierdoor is er een Ozard garderobe ontstaan die de ruimte geeft aan de performers om zich te verhouden tot alle personages.”

RENÉ GEERLINGS OVER OORDELEN EN ANDERS ZIJN

“Toen ik kind was keek ik The Wiz uit 1978 helemaal kapot. Ik rende in een jurk door mijn kamer en zong fonetisch de nummers. Ik wist niet wat het betekende maar voelde het wel! Totdat mijn vader mijn kamer binnen kwam en mij betrapte in mijn spel. Met hem kwam onbedoeld de wereld binnen met al zijn oordelen over jongens in jurken. Voor het eerst voelde ik schaamte. Ik ben eigenlijk al mijn hele leven op zoek naar de vrijheid die ik toen voelde, eerst via spelen en nu via maken.

Voor The Ozard of Wiz heb ik mij omringt met dappere mensen die dit verhaal in meer of mindere maten ook hebben geleefd en daar allemaal op hun eigen manier mee dealen. Met deze voorstelling wil ik aan kinderen laten zien dat het juist een voordeel is om af te wijken en dat er mensen zijn zoals jij. Ik sta nu aan de poorten van die kleurrijke wereld en heb zin om er keihard aan te rammelen.”

Over The Ozard of Wiz

The Ozard of Wiz gaat op 17 december in première in  theater Maaspodium in Rotterdam. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar en wordt gespeeld tot en met maart 2023. Kijk voor meer informatie, speeldata en tickets op de website van Maas theater en dans.

Powered by Labrador CMS