Huwelijk Aziatische mannen

Thailand stap dichterbij openstelling huwelijk

Volgend jaar volgt definitieve stemming

Leestijd: 1 min

Het Thaise parlement heeft wetsvoorstellen goedgekeurd die de weg bereiden voor de openstelling van het huwelijk. Dit gebeurde met een overweldigende meerderheid van stemmen. De volgende stap is een reeks parlementaire debatten, waarna volgend jaar een stemming zal plaatsvinden.

De leden van het Thaise parlement hebben vóór vier wetsontwerpen gestemd die de openstelling van het huwelijk moeten legaliseren. Mocht dit gebeuren, dan is Thailand het derde Aziatische land dat homoseksuele relaties erkent, na Taiwan en Nepal.

360 van de 371 aanwezige parlementsleden keurden het wetsontwerp goed. Het Parlement zal de wetsvoorstellen nu samenvoegen tot één enkel wetsontwerp voor verder debat, en zij verwachten er volgend jaar over te kunnen stemmen.

zelfde rechten als heterokoppels

De nieuwe wetgeving betekent een wijziging voor het burgerlijk wetboek, waardoor koppels van hetzelfde geslacht dezelfde rechten en verantwoordelijkheden krijgen als heteroseksuele koppels. Volgens een verklaring van een woordvoerder van de Thaise premier Srettha Thavisin omvat dit wettelijke bescherming, gedeelde eigendoms- en erfrechten, adoptie en meer. Volgens de Bangkok Post is de premier ‘een enthousiaste voorstander’ van het wetsontwerp.

Vicepremier Somsak Thepsuthin, die het wetsontwerp van de regering in het parlement introduceerde, zei dat het tot doel heeft mensen “ongeacht hun geslacht” het recht te geven om te trouwen. Hij verwees naar een recent publiek onderzoek waaruit blijkt dat meer dan 96% van de Thaise bevolking de legalisering ondersteunt.

vooruitgang geboekt

Thailand heeft de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van lhbtiq+-rechten. In 2018 keurden wetgevers een wetsvoorstel inzake burgerlijk partnerschap goed dat beperkte wettelijke rechten toekent aan koppels van hetzelfde geslacht. Bovendien hebben ze in 2015 discriminatie op grond van genderidentiteit verboden.

Momenteel is Taiwan het enige land in Azië met een volledig gelegaliseerd homohuwelijk, hoewel Nepal onlangs een huwelijk heeft geregistreerd tussen een cisgender man en een trans vrouw.

Powered by Labrador CMS