Thailand introduceert geregistreerd partnerschap voor gays

Hierna ook trouwen in Thailand?

Leestijd: < 1 min

Na Taiwan is Thailand het tweede Aziatische land dat geregistreerd partnerschap mogelijk maakt voor koppels van hetzelfde geslacht. Veel mensen zien dit als een eerste stap naar de openstelling van het huwelijk.

Met het geregistreerd partnerschap voor homo’s en lesbiennes laat de overheid van Thailand zien dat zij relaties tussen homokoppels officieel erkent.

Taiwan
Vorig jaar besloot het hoogste gerechtshof in Taiwan dat het ongrondwettelijk is om verbintenissen tussen mensen alleen te beperken tot heteroseksuele relaties. Ook besloot het gerechtshof dat het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen vanaf mei 2019 automatisch per wet wordt geregeld, als het parlement dit niet zelf eerder legaliseert.

Volgens de Thaise krant The Nation gaat het in Thailand dezelfde kant op. Maar eerst moet het geregistreerd partnerschap worden geregeld. Dit gaat waarschijnlijk gebeuren voordat de verkiezingen plaatsvinden, dat is in mei 2019.

Gelijke rechten
Ratthanan Prapairat (38) is al meer dan twintig jaar samen met zijn vriend. Hij vertelt dat hij en zijn partner zich zullen laten registreren zodra dit mogelijk is. “Dit is iets wat al jaren geleden geregeld had moeten worden. Het beschermt de rechten van homostellen, die juridisch gezien in niets verschillen van heterokoppels.”

Schrijnend voorbeeld
The Nation beschrijft een schrijnend voorbeeld van wat er gebeurt als gay koppels niet dezelfde rechten hebben. De 50-jarige Vitaya Saeng-aroon moest zijn partner achterlaten in het ziekenhuis. Hij had geen enkele zeggenschap over de medische zorg, daar ging de familie over. Die hem pas dagen later vertelde dat zijn partner was overleden.

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS