Terugkijken: de Nieuwsuur-reportage over de transgenderwet

Leestijd: < 1 min

Deze week debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe transgenderwet. Nieuwsuur blikte gisteravond alvast vooruit en sprak met direct betrokkenen, voor- en tegenstanders. Bekijk hier het item terug.

In de nieuwe transgenderwet staat onder meer dat het niet langer verplicht is om deskundig beoordeeld te worden door bijvoorbeeld een huisarts voor de verandering van je geslacht in een paspoort. Iedereen kan dit straks direct laten aanpassen in het paspoort. Althans: als de wet wordt aangenomen, want er bestaat behoorlijk wat weerstand tegen.

Feministische hoek

Die weerstand komt onder meer uit de feministische hoek, zo blijkt uit de reportage die Nieuwsuur gisteren uitzond als vooruitblik op het debat over de transgenderwet, dat deze week in de Tweede Kamer zal worden gevoerd.

Bij een bepaalde groep leeft de angst dat er mannen zijn die ‘zomaar’ hun geslacht laten aanpassen om op die manier op plekken te kunnen komen waar vrouwen zich bevinden. Als voorbeeld kwam een Amerikaanse man voorbij die zich had laten registreren als vrouw om zo in een vrouwengevangenis terecht te kunnen komen.

Uitzonderlijk geval

Een uitzonderlijk geval, zo bleek ook uit de Nieuwsuur-reportage, maar dat dit sentiment leeft, werd wel duidelijk. Of de wet er überhaupt komt, is nog onduidelijk: zowel CDA als VVD heeft hier nog geen standpunt over ingenomen.

Bekijk hier het item van Nieuwsuur van gisteravond.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS