Teken de petitie voor lhbtiq+ asielzoekers die een koppel vormen en onterecht zijn afgewezen

LGBT Asylum Support start Valentijnsactie: Niet verliefd genoeg

Leestijd: 2 min

 Valentijnsdag is een dag vol hartjes en rode rozen, maar niet voor iedereen. Tijdens asielprocedures ontstaan soms prachtige relaties, ook onder lhbtiq+-asielzoekers. Die neemt de IND niet serieus en dat moet veranderen. Daarom is LGBT Asylum Support een petitie gestart: Niet verliefd genoeg.

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag vol hartjes en rode rozen, maar ‘lang leve de liefde’ is niet voor iedereen. Tijdens de lange asielprocedure ontstaan onder lhbtiq+ asielzoekers soms prachtige relaties. Liefdesrelaties die door de IND niet als bewijs worden gezien. Alsof ze niet echt queer zouden zijn. Alsof het geen onderdeel uit kan maken van hun groei in identiteit in Nederland, het land waar ze voor het eerst openlijk iemand van hetzelfde geslacht lief kunnen hebben. Zonder te moeten vrezen. 

bewijslast ligt extreem hoog

Wanneer iemand asiel aanvraagt met geaardheid als motief, ligt de bewijslast extreem hoog. Zoals bij Catherine uit Uganda, die in haar eerste procedure getraumatiseerd voorzichtig sprak over haar prille lesbische relatie. De relatie met haar vriendin heeft zij na bijna drie jaar nog steeds en vormde de basis om nogmaals in asielprocedure te gaan. En ondanks dat haar ondertussen duurzame en liefdevolle relatie gelijk is als ieder ander in Nederland, blijft de IND en zelfs de rechtbank star haar niet geloven omdat er niets ‘nieuws’ zou zijn in haar procedure. 

Ook werden alle brieven van lhbtiq+ organisaties die haar relatie en de groei daarin bevestigden, resoluut afgewezen als niet objectief. Wat kun je dan nog meer doen als de IND je als #NietVerliefdGenoeg ziet? Om die reden is LGBT Asylum Support richting Valentijnsdag gestart met de petitie #NietVerliefdGenoeg. 

waarom worden partners nooit gehoord?

Voorzitter Sandro Kortekaas: “Er lijkt meer en meer sprake te zijn van een papieren realiteit van de IND die stelt dat in eerdere procedures de seksuele geaardheid al is afgewezen. Terwijl het ook gaat om de werkelijke realiteit waarin lhbtiq+ asielzoekers maar met moeite over hun schaamte en trauma’s kunnen komen. Daarin is een relatie als bewijs van hun identiteitsgroei in een vrije omgeving waarin ze kunnen zijn wie ze zijn, enorm belangrijk. Maar bovendien, de IND heeft een onderzoekplicht. Waarom worden partners dan nooit gehoord?” 

De stichting vraagt niet enkel om de petitie te steunen maar vooral om met Valentijnsdag een kaartje naar de IND te sturen. Met de aanbieding van de petitie #NietVerliefdGenoeg half maart aan de staatssecretaris, zal ook het rapport over identiteitsgroei verschijnen. De stichting – die in 2022 hiermee een rechtszaak won – wil dat dit onderdeel wordt van de werkinstructie waarmee de IND lhbtiq+ asielzoekers op hun geloofwaardigheid toetst. Want lhbtiq+ asielzoekers die in Nederland de liefde gevonden hebben, eindelijk kunnen zijn wie ze altijd al zijn, hebben recht om eerlijk beoordeeld te worden. 

teken de petitie en stuur een kaart

Klik hier om de petite te ondertekenen. Of stuur een kaart voor Valentijnsdag: Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS