Stop de wachtlijsten: maak de hiv-preventiepil ruimhartig beschikbaar

Verstrekking PrEP loopt vast in Nederland

Leestijd: < 1 min

Het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP in Nederland loopt vast. Sinds 2019 is de pil binnen een proefproject bij de GGD’s maar mondjesmaat beschikbaar. Dat moet anders, zegt het Aidsfonds in een brandbrief die aan de Tweede Kamer is overhandigd.

Het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP in Nederland loopt vast. Sinds 2019 is de pil binnen een proefproject bij de GGD’en maar mondjesmaat beschikbaar. Maximaal 8500 mensen die risico lopen op hiv kunnen via deze weg PrEP krijgen. Maar de vraag is vele malen groter, er staan inmiddels bijna 2000 mensen op de wachtlijsten. 

Manifest

Aidsfonds-Soa Aids Nederland, COC, Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren, Hiv Vereniging, PrEP Nu en SeksHag roepen minister Kuipers op om met spoed PrEP ruimhartig beschikbaar te stellen. Een manifest met deze oproep werd vandaag overhandigd aan leden van de Tweede Kamer Commissie Volksgezondheid, die hierover deze week nog in debat gaat met de minister.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland, meldt in een persbericht: “Het is schrijnend dat mensen die zich willen beschermen tegen hiv op een wachtlijst terechtkomen en dan vervolgens toch nog hiv oplopen. Maar minister Kuipers weigert om maatregelen te nemen om de toegankelijkheid van de hiv-preventiepil te verbeteren.

Dat vinden wij onbegrijpelijk. PrEP is een effectief, veilig en kostenbesparend preventiemiddel, onmisbaar om het hiv-virus er definitief onder te krijgen. Daarom zeggen we tegen de minister: grijp nu je kans en maak een einde aan de hiv-epidemie in Nederland. Niets doen is echt een gemiste kans!”

40 jaar hiv

De hiv-epidemie duurt inmiddels al 40 jaar. Een vaccin is er nog niet. Sinds enkele jaren is er wel het bewezen effectieve preventiemiddel, de PrEP-pil. Dit middel voorkomt, net als een vaccin, dat mensen hiv oplopen en de rest van hun leven medicijnen moeten slikken. In tal van Europese landen is PrEP (vrijwel) gratis en ruim toegankelijk, zoals in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland is PrEP nog steeds maar beperkt beschikbaar via de GGD’s. Bij de meeste huisartsen kun je niet eens terecht voor PrEP; de huisartsenvereniging LHV is van oordeel dat PrEP-zorg niet bij de huisarts thuishoort. Nederland loopt hopeloos achter, volgens het manifest, en laat mensen die zichzelf en hun partners willen beschermen tegen hiv in de kou staan.

Hiv en corona

Het volledig vastlopen van de PrEP-verstrekking werd eerder ook door het RIVM gesignaleerd in zijn jaarrapportage. Toch zijn preventie en beheersen van zorgkosten belangrijke beleidsdoelen van minister Kuipers. Volgens het manifest past een goede verstrekking van PrEP daar naadloos in, want met PrEP voorkomen we ziekte en zorgkosten en komt het doel van nul nieuwe hiv-infecties dichterbij.

Het manifest stelt bovendien dat de aanpak van hiv in schril contrast staat met de aanpak van die andere recente pandemie, corona. Die is mede onder controle gekregen door iedereen toegang te geven tot vaccins. Volgens de ondertekenaars van het manifest handelt de minister anders als het om hiv gaat, door PrEP maar voor een beperkt aantal mensen toegankelijk te maken.

Maak einde aan wachtlijsten

Aidsfonds-Soa Aids Nederland en partners vragen de Tweede Kamer om er deze week bij de minister op aan te dringen om PrEP ruimhartig beschikbaar te maken, zodat de wachtlijsten verdwijnen en er een einde gemaakt kan worden aan de hiv-epidemie die al veel te lang duurt.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS