Steeds meer christelijke politieke partijen tekenen Regenboog Stembusakkoord

Leestijd: < 1 min

Waar christelijke politiek partijen zich vier jaar geleden nog niet aan toe waren, gebeurt nu wel: steeds meer partijen ondertekenen dit jaar het Regenboog Stembusakkoord van het COC, waarmee ze aangeven dat ze zich willen inzetten voor de emancipatie voor de lhbtq-gemeenschap.

“Het is echt provincie-breed en dat is heel mooi om te zien. Er is nu veel meer aandacht voor en partijen willen ook echt het gesprek voeren, dat is ten opzichte van 2018 wel echt anders”, zegt Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. “Het is lastig aan te duiden waarom nu wel, maar het is ook meer zichtbaar geworden. Helaas door incidenten die in het verleden zijn gebeurd, partijen zijn nu meer gaan nadenken.”

Van negen naar zeventien en meer

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen benadert het COC actief partijen met de vraag om het Regenboog Stembusakkoord te ondertekenen. Het heeft Van Nieuwenhuijze verrast dat met name de christelijke partijen nu ontvankelijker zijn voor een gesprek over lhbtq’s dan vier jaar geleden. In 2018 tekenden negen christelijke partijen het akkoord, nu zijn het er al zeventien. Daar kunnen er de komende weken nog meer bij komen.

Van Nieuwenhuijze: “Wij zijn echt ontzettend blij dat in veel gemeenten, ten opzichte van 2018, nu ook de ChristenUnie tekent. Waanzinnig mooi, wij voelen ons echt gesteund en trots!” Dat de CU nu tekent, komt volgens Bob Lapajian, nummer acht op de lijst voor die partij in Utrecht en zelf gay, omdat de tekst nu minder direct is.

Zoeken naar het goede

Aan RTV Utrecht legt hij uit: “Ik zie christelijke mensen die worstelen met homoseksualiteit niet als mijn vijanden. Sommige mensen lezen de bijbel heel serieus. En die interpreteren de bijbel anders dan ik. Dat kan wel lastig zijn. Maar aan de andere kant:  als we van elkaar kunnen accepteren dat we allemaal zoeken naar het goede, dan zie ik een gemeenschappelijk punt om met elkaar in gesprek te gaan. Ik wil graag dit gesprek stimuleren. En ik wil ook graag laten zien dat je een christelijke politicus kan zijn en homo.”

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS