interview

Stand-upcomedian Victor Luis van Es preekt voor eigen parochie

Victor Luis van Es
Leestijd: 4 min

In 2018 spraken we stand-upcomedian Victor Luis van Es, toen hij zijn eerste theatertournee lanceerde. Tijd om bij te praten over zijn derde show, activisme en zijn kinderwens.

• Wat zijn zoal de highlights sinds je voor het laatst met Winq sprak?
“Zoveel! Ik heb m’n tweede voorstelling opgenomen, die is integraal te zien op YouTube. Ik heb op Lowlands gestaan, en ik woon inmiddels samen met m’n vriend. Dat is voor mij persoonlijk een highlight, maar ik weet niet of het voor de lezer interessant is?”

• Dat denk ik wel, er is immers niet zo heel veel bi representatie in de media. Ben jij je er op het podium van bewust dat je een stuk van die representatie op je neemt?
“Ja, al moet ik wel zeggen dat ik sinds een jaar of twee wat meer inzie dat representatie voor biseksuelen hand in hand gaat met de rest van de lhbtq-gemeenschap. We worden allemaal op een hoop gegooid. Ik benoem altijd wel dat ik op mannen én vrouwen val, of bij kortere optredens vertel ik weleens alleen kort dat ik een vriend heb. Ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat ik een ‘andere’ geaardheid heb. Ik lees steeds vaker dat de online haat tegen onze gemeenschap toeneemt, daar maak ik me wel zorgen over.”

Victor Luis van Es

• Heb je het in je shows ook over die zorgen?
“Hoe ouder ik word, hoe bozer en opstandiger ik word. Ik merk dat ik steeds meer over dit onderwerp wil zeggen in m’n shows. Dat komt ook doordat ik er zelf heel lang moeilijk over heb gedaan, daarom probeer ik het onderwerp met humor iets te verlichten. Ik denk weleens: verdomme, moeten nu wéér allemaal jonge mensen in angst en twijfel opgroeien, omdat andere mensen moeilijk doen over op wie zij verliefd op worden? Meestal vraag ik in m’n show of er in de zaal nog meer mensen zitten die onderdeel van de lhbtq-community zijn. Dat zijn er meestal maar twee of drie. Een mooi moment voor het overige publiek om te zien dat we echt in de minderheid zijn en dat de angst voor die zogenaamde lhbtq-agenda niet nodig is. Dus wees vooral niet bang voor ons, en zie ook in hoe absurd de haat is tegen zo’n kleine groep.”

• Gaat dat ook weleens mis? Dat ineens de hele zaal vol zit met queers?
“Ik had laatst inderdaad dat er iets van acht of tien mensen hun hand opstaken, op een zaal van tweehonderd mensen. Ik gaf aan dat het de eerste keer was met zoveel handen in de lucht. En dat we dus nog steeds zwaar in de minderheid zijn.”

“ik denk weleens: verdomme, moeten nu wéér allemaal jonge mensen in angst en twijfel opgroeien, omdat andere mensen moeilijk doen over op wie zij verliefd worden?”

• Zijn er onderwerpen die in je stand-up act écht off-limits zijn?
“Meestal laat ik rauwe details van bepaalde anekdotes weg, maar als ik het zelf erg grappig vind, dan gooi ik het er gewoon in. Ik heb best wat materiaal over religie, terwijl sommigen van mijn vrienden gelovig zijn, maar daarin censureer ik mezelf niet, al vinden zij het soms te ver gaan. Maar dan denk ik: tja, er staan in het boek dat je leest, of dat nu de Bijbel of Koran of Thora is, ook dingen die ik niet leuk vind, en zij blijven dat ook gewoon lezen. In mijn kerk maak ik mijn grapjes.”

• Je was het afgelopen seizoen nog te zien met je derde show, waar ging die over?
“Mijn derde show ging over zelfdiscipline en zelfontwikkeling, maar de kernvraag was: ben ik geschikt om vader te worden? Ik ging in op de bijbehorende zoektocht. Het is voor ons echt wat complexer, opeens word je geconfronteerd met hoe ‘anders’ je relatie is, en hoeveel er voor niet-heterostellen bij komt kijken om een kind te krijgen. In Nederland zijn een aantal dingen op dat gebied niet toegestaan, die in het buitenland weer wel kunnen (zo is bemiddeling in commercieel draagmoederschap in Nederland bij wet verboden) – dat moet je allemaal uitzoeken. En het kost veel geld. Dat voelt helemaal niet liefdevol, maar meer alsof je een auto gaat aanschaffen. ‘Wat denkt de verzekering, hoeveel budget hebben we?’ Het is helemaal niet leuk.”

Victor Luis van Es op straat
Victor Luis van Es

Wie zie je als voorbeelden?
“Sowieso George Carlin, dat is een Amerikaanse comedian, in 2007 overleden. Dat was een beetje een oude boze man, die tegen veel heilige huisjes schopte. Ik was rond de 18 toen ik hem ontdekte, en ik vind hem echt vet. En verder vind ik Dave Chapelle een fantastische verhalenverteller. Ondanks dat hij best wat nare dingen over de trans gemeenschap heeft gezegd. Dat vind ik lastig. Ik denk dat hij op zijn manier probeert toch een dialoog op gang te brengen om zo meer acceptatie te creëren voor de lhbtq-gemeenschap. In Amerika is de polarisatie nog heftiger, agressiever en extremer dan hier. Daardoor gaan zulk soort opmerkingen sneller een eigen leven leiden. Ik zie soms mensen Chapelles grappen gebruiken tégen de lhbtq-gemeenschap, en dan denk ik: jullie snappen de grap helemaal niet. Hij neemt vaak juist de haat en onkunde van de groep die er iets op tegen heeft op de hak. Iemand die ik ook graag zou noemen is Pete Holmes, die maakt totaal andere comedy dan ik, superabsurd en heel slim. In Nederland vind ik toch wel Theo Maassen, Peter Pannekoek, Patrick Laureij erg goed. Drie witte heteromannen, besef ik nu ineens! O, en Kim Schuddeboom – zij is lesbisch en goed aan de weg aan het timmeren.”

Weet je al wat je dit jaar gaat doen?
“Ja, ik ga sowieso een nieuwe voorstelling maken, maar daar ga ik wat meer tijd voor nemen. Ik heb in vijf jaar tijd drie voorstellingen gemaakt, meestal doe je daar wat langer over. Verder heb ik allerlei ideeën; ik zou graag ooit een boek willen schrijven. In de tussentijd blijf ik wel korte line-ups doen, en blijf ik clipjes online delen zodat mensen kunnen lachen.”

Victor speelt op 26 april en 10 mei in Comedy Club Haug in Rotterdam een dubbelshow van 45-50 minuten met vooral nieuwe grappen en verhalen. Op 26 april speelt hij samen met Alina Sharipova, klik hier voor tickets, en op 10 mei met Faud Hassan, klik hier voor tickets.

Powered by Labrador CMS