Spot tegen Transgenderwet neerbuigend en nodeloos kwetsend

Leestijd: < 1 min

De Reclame Code Commissie vindt een radiospot waarin een moeder zich uitspreekt tegen de Transgenderwet nodeloos kwetsend. Transgender Netwerk Nederland had samen met Women Inc. een klacht ingediend bij de reclamewaakhond.

De radiospot was een idee van de organisatie Gendertwijfel.nl en begin februari te horen op de radiozenders van de publieke omroep. Te horen was de volgende tekst: “Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de 16 jaar. Geslacht is toch geen keuze?”

Stigmatiserend en negatief

Women Inc. en Transgender Netwerk Nederland vinden dat de radiospot de genderidentiteit van kinderen ridiculiseert en bijdraagt aan een negatief en stigmatiserend klimaat richting transgender personen.

De Reclame Code Commissie kreeg meer dan 220 klachten binnen, terwijl ook de Ster er tientallen binnenkreeg. De Ster twijfelde bovendien over het toestaan van de radiospot. Directeur Frank Volmer liet weten dat zijn organisatie hierover lang heeft nagedacht.

Klacht is gegrond

Volgens Volmer zat de twijfel in de verontwaardigde toon van de spot. “Je mag conservatief of liberaal denken en dat standpunt mag worden uitgedragen. Maar door de spottende toon klinkt het alsof trans personen allemaal gek zijn.”

Uiteindelijk schatte de Ster in dat de spot toch voldeed aan het criterium ‘goede smaak’. De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat een belangrijk deel van de klacht over de spot gegrond is. De spot wekt de suggestie dat de moeder in kwestie spreekt over haar eigen kind.

Spottend en neerbuigend

De Commissie zegt hierover: “Het is daarbij weliswaar duidelijk dat de vrouw haar eigen mening geeft. Zij doet dit echter op een toon die niet anders kan worden samengevat als spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend.

Transgender Netwerk Nederland en Women Inc. zijn blij met de uitspraak. De makers van de spot hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Adformatie / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS