Songfestivaldeelnemer S10: “Soms vraag ik me af: willen jullie niet wat meer juice weten?”

Een interview vlak voor haar vertrek naar Turijn

Leestijd: < 1 min

Deze week barst het Eurovisie Songfestival los. Dit jaar vertegenwoordigt S10 Nederland met het nummer ‘De Diepte’. We spraken de 21-jarige zangeres vlak voor vertrek naar Turijn.

Was je als kind al fan van het Songfestival?
“Jazeker, ik volg het al sinds ik een kleine meid was.”

Wat vind je de highlights?
“Er was een keer een act bij het Junior Songfestival waar ik heel goede herinneringen aan heb. Dat was Georgië in 2008, zij waren verkleed als bijtjes en hun nummer heette ‘Bzzz’. Dat vond ik zó leuk! Van het gewone Songfestival kan ik me nog heel goed herinneren dat Netta won met ‘Toy’. En natuurlijk Duncan Laurence met ‘Arcada’ en Loreen met ‘Euphoria’.”

Hoe is de selectie dit jaar tot stand gekomen?
“Dit jaar zijn er 400 liedjes ingezonden. Ik wilde graag meedoen en heb via mijn label een meeting opgezet met Cornald Maas en Sander Lantinga, zij zitten in de selectiecommissie. Toen ik ‘De diepte’ schreef wist ik meteen: met dít nummer wil ik meedoen.”

Kreeg je tips van eerdere deelnemers?
“Ik heb Duncan even gesproken toen ik in Stockholm was, hij woont daar tegenwoordig. Hij gaf goede tips. Ik zou ook graag nog Jeangu willen spreken. De ervaring van meedoen aan het Songfestival is zó groot, het is bijna niet uit te leggen, dus het is fijn om te kunnen spreken met mensen die het al eens hebben meegemaakt. Dan krijg je er ook wat meer een beeld bij.”

Eerdere Nederlandse deelnemers zeiden in interviews dat ze een hele avond bij Cornald Maas thuis videobanden hebben zitten kijken en…
“Ik ook!”

Heeft hij een vaste Powerpoint presentatie met de do’s en dont’s?
“Hij heeft gewoon heel goed uitgelegd wie, wat en wanneer. Dat was echt top.”

Waar kijk je – afgezien van de drie minuten dat je zelf op het podium staat –het meeste naar uit tijdens de twee weken dat je in Turijn zit?
“Ik heb heel veel zin in de liveshows, en dat je met alle andere deelnemers in de green room zit te kijken naar de show. Maar ik heb ook veel zin om de stad te ontdekken, rondlopen, koffie drinken, een beetje shoppen. Ik werk met een heel leuk team, ik heb heel veel zin om met hun in Turijn te zijn.”

De show wordt bekeken door miljoenen mensen. Doet dat iets met je?
“Als ik op tv ben, kan ik me eigenlijk nooit een goede voorstelling maken van hoeveel mensen er kijken. Ik kan die mensen immers niet zien. Dus ik denk dat ik er wel relaxt onder ben.”

Wie zie je als grote concurrentie?
“Ik heb ze voor het eerst ontmoet tijdens Eurovision in Concert en heb eigenlijk steeds minder het gevoel dat de andere deelnemers concurrenten zijn. Het voelt gewoon alsof we met z’n allen iets heel groots aan het maken zijn. We komen gewoon ons nummer presenteren, en wie wint is haast bijzaak. Maar ik denk dat Italië het heel erg goed gaat doen. En ook Ronela Hajati uit Albanië, die op dinsdag als állereerste op moet. ik vind haar echt een prinses! Ik heb haar ontmoet en vind haar gewoon cool. Haar liedje is ook heel sexy.”

Toen werd bekendgemaakt dat jij Nederland zou gaan vertegenwoordigen stond overal dat je je uitspreekt over geestelijke gezondheid. Ben je van plan dat ook in Turijn te doen?
“Hmmm. Als iemand me daar vraag over stelt, wil ik die graag beantwoorden. Ik zou me daar niet willen presenteren als een boegbeeld van mentale gezondheid – dat ben ik ook niet. Maar ik ben zeker bereid om het erover te hebben.”

Oekraïne wordt door de bookmakers al lange tijd getipt om te gaan winnen. Volgens fans is dat niet per se vanwege de kwaliteit van het liedje, maar vooral vanwege de oorlog. Hoe zou je het vinden om van Oekraïne te verliezen?
“Ik zou dat niet erg vinden. Kalush Orchestra, de Oekraïense inzending, wil met hun deelname aandacht vragen voor wat er in hun land aan de hand is. Als zij zouden winnen, lukt dat. Ik vind het ook lastig om over de rug van mensen die in oorlog leven te roepen dat een eventuele winst van Oekraïne mogelijk niet om te juiste redenen zou zijn. Dat vind ik niet helemaal fair.”

S10 songfestival
S10 songfestival

Wat kunnen we ná het Songfestival van je verwachten?
“Heel sicke liveshows. Ik ben nieuwe muziek aan het maken en ook aan mijn nieuwe show aan het werken. Ik wil in Nederland de beste live-artiest zijn die ik kan zijn. Dus daar ga ik me op focussen.”

Bij een Songfestivaldeelname komen ook veel interviews kijken. Zijn er dingen waar je nog níet naar gevraagd bent?
“Soms vraag ik me af: willen jullie niet wat meer juice weten?”

Nou, vertel maar.
“Vraag anders even naar m’n liefdesleven! Nee hoor, daar heb ik momenteel niet zoveel over te vertellen. De meeste journalisten willen echt alleen dingen over het Songfestival weten, en vragen bijna niet wat ik na 14 mei van plan ben. Maar er komt dus nog van alles aan!”

S10 is te zien tijdens de eerste halve finale op dinsdag 10 mei. Ze treedt als achtste op. Bookmakers hebben voorspeld dat S10 dit jaar  een plekje in de top 10 zal krijgen, dus de kans dat ze door mag naar de finale op zaterdag 14 mei is groot.

Beeld: Marie Wynants

Powered by Labrador CMS